Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Τα ψυχολογικά συμπτώματα που ταλαιπωρούν 6 στις 10 γυναίκες

Οι περισσότερες γυναίκες ταλαιπωρούνται από ενοχλητικά συμπτώματα πριν την έλευση της περιόδου τους που διαταράσσουν την καθημερινότητά τους.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια έδειξε ότι το 64% των γυναικών, δηλαδή πάνω από 6 στις 10 γυναίκες, βιώνουν συμπτώματα που επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερες από 238.000 απαντήσεις γυναικών 18-55 ετών από 140 χώρες μέσω μιας εφαρμογής που λέγεται Flo και η οποία βοηθά τις γυναίκες να παρακολουθούν τον μηνιαίο τους κύκλο και να καταγράφουν τυχόν αλλαγές της διάθεσης καθώς και σωματικά συμπτώματα.

Το 85% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι τις ημέρες πριν την έλευση της περιόδου τους είχαν λαχτάρα για συγκεκριμένα τρόφιμα, το 64% ανέφερε μεταβολές της διάθεσης ή άγχος και το 57% κούραση.

Σχεδόν το 29% των συμμετεχουσών είπαν ότι τα συμπτώματα αυτά δημιουργούσαν προβλήματα στην καθημερινότητά τους, ενώ περίπου το 35% δήλωσαν ότι τα συμπτώματα τις ταλαιπωρούσαν.

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα όπως αφηρημάδα, χαμηλή λίμπιντο, προβλήματα ύπνου, γαστρεντερικά συμπτώματα, πρόσληψη βάρους, εφιδρώσεις και εξάψεις, κούραση, αλλαγές στα μαλλιά, εξανθήματα και πρηξίματα.

Σύμφωνα με τη Δρα Jennifer Payne, διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος Αναπαραγωγικής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, πρόκειται για φυσιολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση, μια περίοδο της ζωής των γυναικών, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάζουν διαταραχές του μηνιαίου κύκλου καθώς μεταβαίνουν προς την εμμηνόπαυση.

Η Δρ. Payne επεσήμανε ότι υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για την ανακούφιση των προεμμηνοροϊκών συμπτωμάτων και η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη συχνότητα αυτών των συμπτωμάτων θα βοηθήσει τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Ελπίζει ότι τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν τις γυναίκες να λάβουν καλύτερη φροντίδα και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να συνειδητοποιήσουν πόσο συχνά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στη διαδικτυακή έκδοση Archives of Women’s Mental Health.


Πηγή