Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Προσοχή! Τα 8 σημάδια που φανερώνουν νευρολογική βλάβη (εικόνες)

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν δισεκατομμύρια νεύρα. Τα περισσότερα από αυτά είναι περιφερειακά νεύρα που απλώνονται προς κάθε κατεύθυνση όπως τα κλαδιά ενός δέντρου.

Βασική λειτουργία τους είναι η μεταφορά σημάτων στον «κορμό» του δέντρου, που στην περίπτωση του ανθρώπινου σώματος είναι ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.

Όταν όλα πηγαίνουν καλά, ο εγκέφαλος λαμβάνει τα σήματα που πρέπει ώστε να είναι δυνατή η κίνηση των μυών, η αναγνώριση των ερεθισμάτων του πόνου, αλλά και η λειτουργία των διαφόρων οργάνων. Όταν όμως υπάρχει βλάβη στα περιφερειακά νεύρα, τα πράγματα αλλάζουν: Το περπάτημα γίνεται πιο δύσκολο, μειώνεται η αντοχή στον πόνο ή μπορεί να προκύψουν σοβαροί τραυματισμοί επειδή επηρεάζεται η αντίληψη των εξωτερικών ερεθισμάτων –για παράδειγμα, έγκαυμα που συμβαίνει επειδή δεν αισθανθήκαμε πόσο υψηλή είναι η θερμοκρασία ενός σκεύους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού (NINDS) των ΗΠΑ, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από περιφερική νευροπάθεια. Ο διαβήτης είναι η κυριότερη αιτία νευρολογικής βλάβης στον ενήλικο πληθυσμό. Η νευροπάθεια μπορεί επίσης να είναι κληρονομική ή να προκληθεί από λοίμωξη (π.χ. Νόσος του Lyme), σοβαρό τραυματισμό (π.χ. τροχαίο ατύχημα), ελλείψεις βιταμινών, έκθεση σε τοξίνες (π.χ. μόλυβδο, υδράργυρο, αρσενικό) ή αυτοάνοσες διαταραχές (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα). Υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 30-40% η νευροπάθεια είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια σαφή αιτία, σύμφωνα με την Κλινική Κλίβελαντ.

Η νευροπάθεια συνήθως εξελίσσεται με αργό ρυθμό, πράγμα που σημαίνει ότι αν εντοπιστούν και αναγνωριστούν εγκαίρως τα πρώτα σημάδια της είναι δυνατό να αναχαιτιστεί ώστε να αποφευχθούν σοβαρές βλάβες και αναπηρίες. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Μερικά πιθανά συμπτώματα που φανερώνουν νευρολογική βλάβη μπορείτε να δείτε ευθύς αμέσως στην παρακάτω gallery.

Πηγή: prevention.com

Δείτε κι αυτό:

Οι συμβουλές των νευρολόγων για να προλάβετε το Αλτσχάιμερ!

Έχετε μόνιμα υπνηλία; Δείτε ποια σοβαρή ασθένεια παραμονεύει

Μόλις 10 λεπτά γυμναστικής ωφελούν τον εγκέφαλο!


Πηγή