Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πρόληψη ουρολοίμωξης: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μέσω της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας νερού αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων, σύμφωνα με μια νέα γαλλο-αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερο νερό μέσα στην ημέρα είναι πιο πιθανό να αποφύγουν τα συχνά επεισόδια ουρολοίμωξης.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ πιο συνήθεις μεταξύ των γυναικών παρά μεταξύ των ανδρών λόγω των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Υπολογίζεται ότι μία στις δύο γυναίκες θα έρθει αντιμέτωπη με μια ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ μετά από μια πρώτη ουρολοίμωξη ένα 27% των γυναικών αντιμετωπίζει μια δεύτερη σε διάστημα έξι μηνών, ενώ ένα 44-70% θα πάθει ξανά ουρολοίμωξη σε διάστημα ενός έτους.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο υποτροπής της ουρολοίμωξης πίνοντας περισσότερο νερό.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 140 γυναίκες που είχαν ιστορικό επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων και οι οποίες κατανάλωναν κατά μέσο όρο κάτω από 1,5 λίτρο υγρών (περίπου 8 ποτήρια) την ημέρα. Για διάστημα 12 μηνών, οι ερευνητές ζήτησαν από τις μισές συμμετέχουσες να συνεχίσουν να καταναλώνουν τις ίδιες ποσότητες υγρών και από τις υπόλοιπες να πίνουν επιπλέον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.

Μετά το πέρας του ενός έτους και έπειτα από ανάλυση του ιατρικού ιστορικού των γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερο νερό είχαν κατά μέσο όρο 1,7 επεισόδια ουρολοίμωξης, ενώ οι γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα υγρά 3,2 επεισόδια.

«Από τα στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα επίπεδα ενυδάτωσης σχετίζονται με τον κίνδυνο λοίμωξης του ουροποιητικού» αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Δρ Τόμας Χούτον από την Ιατρική Σχολή Μίλλερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

«Αν μια γυναίκα έχει επαναλαμβανόμενα επεισόδια ουρολοιμώξεων, καλό θα είναι να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη νερού σε τουλάχιστον δύο με τρία λίτρα την ημέρα» δήλωσε ο Δρ Χούτον στο πρακτορείο Reuters.

Το νερό βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων επειδή οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή ούρων και κατ’ επέκταση σε αποτελεσματικότερο «καθαρισμό» της ουρήθρας από τα βακτήρια που προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις.

Δείτε κι αυτό:

Ουρολοίμωξη στις γυναίκες: Πού οφείλεται η υποτροπή;

Ουρολοιμώξεις: Πότε γίνονται επικίνδυνες;

Ούρα & υγεία: Ανησυχητικές αλλαγές στο χρώμα & στη συχνότητα

Ουρολοίμωξη: Τα 10 βασικά μέτρα πρόληψης

Ουρολοίμωξη ή πέτρες στα νεφρά; Ποια είναι τα συμπτώματα σε κάθε περίπτωση (πίνακας)

Λοίμωξη στα νεφρά: Τα 8 συμπτώματα-κλειδιά που την ξεχωρίζουν από μια απλή ουρολοίμωξη


Πηγή