Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα δόντια σας για να προλάβετε έμφραγμα, εγκεφαλικό & άνοια

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να προλάβει την υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 36.500 γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, εκ των οποίων όσες είχαν χάσει μέρος των δοντιών, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση.

Η βελτίωση της υγιεινής των δοντιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών διαταραχών που επηρεάζουν πάνω από το 25% των ενηλίκων, λένε οι επιστήμονες.

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό, άνοια και άλλες πιθανώς θανατηφόρες ασθένειες.

Μια εξήγηση για τη σύνδεση είναι ότι η απώλεια δοντιών επιφέρει αλλαγές στη διατροφή, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τρώνε πιο μαλακές και επεξεργασμένες τροφές, μασούν λιγότερο και μειώνεται η ροή του αίματος. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Η βασική συντάκτρια της μελέτης καθηγήτρια Jean Wactawski-Wende, από το Πανεπιστήμιο του Buffalo στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η απώλεια δοντιών μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη υπέρτασης».

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για τη σύνδεση της ουλίτιδας με την υπέρταση. Ωστόσο, η σύνδεση δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Στη νέα έρευνα, που είναι και μία από τις πιο εμπεριστατωμένες, οι επιστήμονες παρακολούθησαν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις ΗΠΑ επί 18 χρόνια.

Οι συμμετέχουσες ελέγχονταν σε ετήσια βάση για την κατάσταση των δοντιών τους και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης από το 1998 έως το 2015

Οι ερευνητές εντόπισαν μια σημαντική σύνδεση. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που είχαν χάσει δόντια ήταν περίπου 20% πιο επιρρεπείς σε υψηλή αρτηριακή πίεση συγκριτικά με όσες είχαν όλα τους τα δόντια.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των νεότερων γυναικών και εκείνων που είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Πολλοί είναι οι πιθανοί λόγοι: Οι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η απώλεια των δοντιών οδηγεί σε λιγότερο μάσημα που μειώνει τη ροή του αίματος. Παραδόξως, δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ της ουλίτιδας ή της περιοδοντίτιδας και της υπέρτασης, σε αντίθεση με όσα έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες.

Η Δρ Wactawski-Wende δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χάνουν τα δόντια τους πιθανώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η βελτίωση της στοματικής υγιεινής και τα προληπτικά μέτρα, όπως ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, οι αλλαγές στη διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους, μπορούν να προστατεύσουν τα δόντια.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η απώλεια των δοντιών αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για την ανάπτυξη υπέρτασης.

Η κακή στοματική υγιεινή έχει συνδεθεί με δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Πιστεύεται ότι τα βακτήρια των ούλων εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε ζωτικά όργανα προκαλώντας φλεγμονή.

Περίπου το 80% των ανθρώπων άνω των 55 ετών φέρουν ενδείξεις παθήσεων των ούλων.

Το 40% όσων βρίσκονται στις ηλικίες 65-74 έχουν λιγότερα από 21 από τα αρχικά τους δόντια, ενώ οι μισοί εξ αυτών αναφέρουν παθήσεις των ούλων πριν χάσουν τα δόντια τους.

Οι Βρετανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η φροντίδα της υγείας των δοντιών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Συμβουλεύουν τους ανθρώπους να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιούν τακτικά οδοντικό νήμα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση για την Υπέρταση.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Τερηδόνα & ουλίτιδα: Προστατέψτε τα δόντια σας με αυτές τις 9 τροφές (φωτο)

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Η πρώιμη ένδειξη που αντανακλάται στο στόμα

Καρκίνος στο πάγκρεας: Οι 2 ενδείξεις που μπορεί να εντοπίσει ο οδοντίατρος


Πηγή