Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

Πότε τα ινομυώματα επηρεάζουν την εγκυμοσύνη

Ένα ινομύωμα μήτρας είναι μια καλοήθης (μη καρκινική) ανάπτυξη στο μυϊκό τμήμα της μήτρας.

Αν και είναι κάτι σύνηθες σε κάθε γυναίκα, μπορεί να προκαλέσει πόνο και υπερβολική αιμορραγία μαζί με άγχος για ζητήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης.

Η δρ. Michelle Louie της Mayo Clinic, γυναικολόγος και ειδική στα ινομυώματα, λέει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις θεραπευτικές σας επιλογές και να συνεργαστείτε με έναν ειδικό.

Τα ινομυώματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα σε πολλές υγιείς εγκυμοσύνες.

“Αλλά ανάλογα με το μέγεθος ή την τοποθεσία τους, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος, ή να έχει μια πλήρη και υγιή εγκυμοσύνη”, λέει η δρ. Louie.

Τα ινομυώματα ταξινομούνται συνήθως με βάση τη θέση τους στην μήτρα, για παράδειγμα.

“Ένα υποβλεννογόνιο ινομύωμα είναι πιο πιθανό να επηρεάσει μια μελλοντική εγκυμοσύνη ή να επηρεάσει την ικανότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος ή να συλλάβει, ενώ τα ενδομυϊκά ινομυώματα -ειδικά εάν είναι μικρά- πιθανότατα δεν θα έχουν καμία επίδραση σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη ή στην ικανότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος”, διευκρινίζει η ίδια.

Μπορεί βέβαια να γίνει υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία για την αξιολόγηση των θεραπευτικών επιλογών:

“Η παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση που βασίζεται σε πραγματικά απεικονιστικά στοιχεία για γυναίκες που επιθυμούν μελλοντική εγκυμοσύνη είναι η μυομεκτομή (myomectomy)”.

Η δρ. Louie λέει ότι τα ινομυώματα μπορεί να περιπλέξουν την εγκυμοσύνη για μερικές γυναίκες: “Οι ειδικοί στα ινομυώματα μπορούμε να τις καθοδηγήσουμε στην ποικιλία των θεραπευτικών επιλογών που είναι διαθέσιμες, τόσο για άμεση θεραπεία των συμπτωμάτων τους όσο και για μελλοντική τεκνοποίηση, εάν αυτός είναι ένας από τους στόχους τους”.

Πηγή: mayoclinic.org


Πηγή