Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς θα κάνετε καθαρισμό αυτιών στο σπίτι χωρίς μπατονέτα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση μπατονέτας για τον καθαρισμό των αυτιών δεν είναι ασφαλής, καθώς οποιοδήποτε ξένο σώμα εισέρχεται στο αυτί μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, ερεθισμό ή και λοίμωξη.

Το κερί –ή αλλιώς κυψελίδα– που συσσωρεύεται στο αυτί χρησιμεύει για την απομάκρυνση νεκρών δερματικών κυττάρων, τριχών και άλλων υπολειμμάτων από τον ακουστικό πόρο. Επίσης, προστατεύει το αυτί από λοιμώξεις και ερεθισμούς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται υπερβολική παραγωγή κυψελίδας από το αυτί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απόφραξης του ακουστικού πόρου. Άλλοτε πάλι η απόφραξη είναι και αποτέλεσμα της συστηματικής χρήσης μπατονέτας, καθώς σπρώχνει την κυψελίδα βαθύτερα στον ακουστικό πόρο.

Η απόφραξη του ακουστικού πόρου είναι γνωστή στον ιατρικό χώρο ως ενσφήνωση ή βύσμα κυψελίδας. Τα συμπτώματα που προκαλεί περιλαμβάνουν κυρίως την προσωρινή εξασθένηση της ακοής και/ή τον πόνο στο αυτί, τις εμβοές (βουητό στα αυτιά), τη ζαλάδα και το αίσθημα βάρους στο αυτί. Τα συμπτώματα της ενσφήνωσης υποχωρούν και η ακοή επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά την απομάκρυνση της συσσωρευμένης κυψελίδας.

Η ενσφήνωση κυψελίδας συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή απλών μέτρων στο σπίτι. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οξυζενέ

Ένας από τους πλέον διαδομένους τρόπους καθαρισμού των αυτιών είναι η χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου, κοινώς οξυζενέ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ρίξετε μερικές σταγόνες οξυζενέ σε ένα νωπό κομμάτι βαμβάκι και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε στο αυτί. Φροντίστε να γείρετε το κεφάλι στο πλάι –με το αυτί να κοιτάζει προς το ταβάνι– και να μείνετε σε αυτή τη θέση για μερικά λεπτά ώστε το διάλυμα νερού και οξυζενέ να στάξει μέσα στο αυτί και να καθαρίσει τη συσσωρευμένη κυψελίδα. Επαναφέρετε στη συνέχεια το κεφάλι σε όρθια θέση ώστε το διάλυμα και το περιττό κερί να αποστραγγιστεί από τον ακουστικό πόρο.

Λαστιχένια σύριγγα αναρρόφησης

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σύριγγα πλύσης αυτιών (δείτε σχετική εικόνα εδώ) με ζεστό νερό. Αφού γείρετε το κεφάλι στο πλάι, ρίξτε απαλά το νερό στον ακουστικό πόρο –αν πιέσετε τη σύριγγα με δύναμη είναι πιθανό να νιώσετε ζαλάδα. Προσέξτε το νερό να μην είναι ούτε κρύο ούτε καυτό και επίσης να μη βάλετε τη σύριγγα βαθιά στον ακουστικό πόρο. Μείνετε σε αυτή τη θέση για ένα λεπτό περίπου και στη συνέχεια επαναφέρετε το κεφάλι σε όρθια θέση. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα καθαρό κομμάτι βαμβάκι στο αυτί για να μη στάξει το νερό. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές για να απομακρυνθεί το συσσωρευμένο κερί.

Αποφύγετε τη χρήση της λαστιχένιας σύριγγας σε περίπτωση που έχετε υποστεί κάποιο τραυματισμό στο αυτί, όπως ρήξη τυμπάνου.

Σταγόνες καθαρισμού αυτιών

Υπάρχουν στην αγορά μη συνταγογραφούμενες σταγόνες για την αντιμετώπιση της ενσφήνωσης. Συνήθως πρόκειται για σταγόνες με βάση το νερό ή κάποιο έλαιο που μαλακώνει τη συσσωρευμένη κυψελίδα. Πολλά τέτοια προϊόντα περιέχουν υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, το οποίο έχει παρόμοια δράση με το οξυζενέ. Αν επιλέξετε ένα τέτοιο προϊόν, φροντίστε να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που το συνοδεύουν ως προς τη διάρκεια και τη συχνότητα εφαρμογής.

Άλλες λύσεις

Χρησιμοποιώντας ένα σταγονόμετρο (δείτε σχετική εικόνα εδώ) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε baby oil ή γλυκερίνη για τον καθαρισμό των αυτιών. Όπως και παραπάνω, θα πρέπει να γείρετε το κεφάλι στο πλάι ρίξετε μία με δύο σταγόνες στο αυτί με το σταγονόμετρο, να περιμένετε μερικά λεπτά και στη συνέχεια να επαναφέρετε το κεφάλι στην αρχική του θέση για να απομακρυνθεί το κερί.

Σε περίπτωση που οι ενοχλήσεις επιμένουν και κυρίως αν παρατηρήσετε αιμορραγία ή έκκριση υγρού από το αυτί επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας. Αν υπάρχει υποψία για βύσμα κυψελίδας στο αυτί του παιδιού, μην επιχειρήσετε τίποτα από τα παραπάνω και αναζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Πόνος στο αυτί: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Κερί στο αυτί: Πότε πρέπει να πάτε στον ΩΡΛ για καθαρισμό


Πηγή