Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Ποιο είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο του μπάνιου σας και πώς να το καθαρίσετε

Πώς μπορεί το καζανάκι της τουαλέτας να επιδεινώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού

Πολλοί άνθρωποι τραβούν το καζανάκι της τουαλέτας με ανοιχτό το καπάκι της λεκάνης, αγνοώντας το νέφος αιωρούμενων σταγονιδίων  που παράγεται – τα οποία μπορεί να είναι μολυσμένα και με κορονοϊό – και φτάνουν σε ύψος έως σχεδόν ενός μέτρου από το καπάκι και αιωρούνται για τουλάχιστον ένα λεπτό.

Έτσι μπορεί κάποιος είτε να τα εισπνεύσει κανείς είτε να καθίσουν πάνω σε επιφάνειες, κάτι που μπορεί να ευνοήσει την εξάπλωση της νόσου Covid-19, σύμφωνα με μελέτη Κινέζων επιστημόνων.

Προηγούμενες μελέτες  έχουν δείξει ότι τα σωματίδια του κορονοϊού  SARS-CoV-2 μπορούν να παραμείνουν στα κόπρανα μολυσμένων ασθενών με ή χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα, γι’ αυτό άλλωστε είναι ανιχνεύσιμα στα λύματα, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιανγκτσού , που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids», έδειξαν ότι τα σωματίδια του ιού μπορεί να αιωρηθούν στον αέρα μέσα στις τουαλέτες , αν το καπάκι δεν είναι κλειστό τη στιγμή που τραβιέται το καζανάκι .

«Τα σωματίδια του ιικού νέφους στις τουαλέτες μπορεί να αποτελούν πηγή εξάπλωσης της Covid-19», σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες , οι οποίοι χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα και προσομοιώσεις στη μελέτη τους. Οι ίδιοι συμβουλεύουν να κλείνει κανείς το καπάκι της λεκάνης, πριν τραβήξει το καζανάκι, ιδίως σε τουαλέτες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, επειδή γίνεται χρήση από πολλούς ανθρώπους .

Μάλιστα  προτείνουν στους κατασκευαστές να φτιάξουν νέου τύπου λεκάνες, στις οποίες το καπάκι θα κλείνει αυτόματα πριν τραβηχτεί το καζανάκι.


Πηγή