Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς να αντιμετωπίσετε φυσικά τα ηλιακά εγκαύματα

Ο ήλιος έχει γίνει πολύ επικίνδυνος και δεν θα πρέπει να αμελούμε την συχνή ανανέωση του αντιηλιακού μας προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως είναι το έγκαυμα. Το τελευταίο όχι μόνο θα μας ταλαιπωρήσει λίγες μέρες, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πιο σημαντικές δερματικές βλάβες, όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος.

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που μπορεί να ξεχαστήκαμε λιγάκι παραπάνω ή να ξεχάσαμε εντελώς να βάλουμε αντιηλιακό και το αποτέλεσμα ήταν το κάψιμο του δέρματος. Αυτό συνήθως συμβαίνει στις αρχές του καλοκαιριού που ακόμη το δέρμα μας δεν έχει μαυρίσει και δεν έχει προσαρμοστεί στις νέες καιρικές συνθήκες.

Αν λοιπόν καήκατε από τον ήλιο και αναρωτιέστε πώς φεύγει το έγκαυμα και τι βάζουμε για να το αντιμετωπίσουμε, οι συμβουλές και οι φυσικοί τρόποι που ακολουθούν θα σας δώσουν την λύση.

Τα πρώτα βήματα μόλις αντιληφθείτε ένα έγκαυμα από τον ήλιο

  • Θα πρέπει να φύγετε άμεσα από τον ήλιο και να μεταφερθείτε ιδανικά σε κλειστό χώρο. Φορέστε ρούχα και φροντίστε να αποφεύγετε όσο γίνεται τον ήλιο για τις επόμενες μέρες. Τα φαρδιά ρούχα που καλύπτουν το δέρμα και δεν αφήνουν το φως να περνάει είναι η ιδανικότερη επιλογή.
  • Φροντίστε να κάνετε ένα κρύο ντους όσο πιο σύντομα γίνεται. Όχι όμως παγωμένο, διότι κλείνουν οι πόροι του δέρματος και παγιδεύεται η θερμότητα μέσα στο σώμα. Επιλέξτε μια θερμοκρασία νερού που σας δροσίζει. Αν μπορείτε, γεμίστε την μπανιέρα και καθίστε για λίγο μέσα στο παγωμένο νερό, για να αποφύγετε τον πόνο από την πίεση του νερού.
  • Αποφύγετε το σαπούνι διότι εντείνει την ξηρότητα του δέρματος.
  •  Σκουπιστείτε ταμποναριστά με την πετσέτα.
  • Κάντε κομπρέσες με πετσέτα εμποτισμένη με κρύο νερό, φυσιολογικό ορό ή χαμομήλι.
  •  Μην βάλετε πάγο απευθείας πάνω στο έγκαυμα ή τις φουσκάλες. Αυτό θα κάνει το πρόβλημα χειρότερο.
  • Εφαρμόστε μια κρέμα για το κάψιμο από τον ήλιο ή μια ενυδατική κρέμα για να σφραγίσετε την υγρασία μέσα στο σώμα και να αποφύγετε την ξηρότητα και το ξεφλούδισμα. Οι κρέμες αυτές συνήθως περιέχουν αλόη που έχει καταπραϋντικές και επουλωτικές ιδιότητες. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε όλες τις κρέμες με κατάληξη -καΐνη, διότι υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν ερεθισμό. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε ενυδατικά λάδια γιατί παγιδεύουν την θερμότητα μέσα στο δέρμα.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τζελ αλόης απευθείας από το φυτό ή με κάποιο προϊόν από το φαρμακείο. Απλώστε το πάνω στις πληγείσες από το κάψιμο περιοχές και αφήστε το να στεγνώσει και να απορροφηθεί. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον πόνο, να ενυδατώσετε σε βάθος την επιδερμίδα και να επιταχύνετε την επούλωση.
  •  Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά, χωρίς ζάχαρη, τα οποία θα διατηρήσουν τον οργανισμό και το δέρμα ενυδατωμένο. Το ηλιακό έγκαυμα τείνει να αφυδατώνει τον οργανισμό, προκαλώντας παράλληλα αίσθημα κούρασης.
  • Για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο πάρτε κάποιο παυσίπονο.
  •  Αν το έγκαυμα από τον ήλιο είναι πολύ σοβαρό και συνοδεύεται από φουσκάλες, ναυτία, πυρετό ή ρίγη, επισκεφθείτε κάποιον γιατρό για σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για την αντιμετώπιση του καψίματος.

Γενικές συμβουλές για έγκαυμα από τον ήλιο

ΗΛΙΟΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

  1. Το μακιγιάζ είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξετε αν έχετε κάψιμο από τον ήλιο στο πρόσωπο. Καλό θα είναι να το αποφύγετε, αν όμως δεν γίνεται φροντίστε να απλώσετε μόνο πούδρα, η οποία δρα καταπραϋντικά για την καμμένη επιδερμίδα. Αν πάλι δεν μπορείτε χωρίς το make up ή το concealer, κάντε υπομονή 1-2 μέρες πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά.
  2. Ακόμη κι αν το κάψιμο προκαλέσει ξεφλούδισμα, δεν πρέπει να τραβάτε τις πέτσες για να απαλλαγείτε από αυτές πιο γρήγορα. Η κίνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε δυσχρωμίες. Αφήστε λοιπόν το δέρμα σας να ξεφλουδίσει μόνο του και απλά ενυδατώνετε όσο πιο συχνά μπορείτε την περιοχή με μια κρέμα.
  3. Οι κρέμες με αντιγηραντικά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες στο δέρμα όταν το έγκαυμα στο πρόσωπο, τα πόδια και το σώμα είναι σε έξαρση. Ο λόγος είναι πως κάποια συστατικά που περιέχουν οι εν λόγω κρέμες μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα και να προκαλέσουν μελλοντικά δερματικά προβλήματα. Αφήστε λοιπόν το κάψιμο να αποκατασταθεί και μετά εφαρμόστε τις.

Φυσικές μάσκες που αντιμετωπίζουν το κάψιμο από τον ήλιο

Αν θέλετε να δημιουργήσετε την δική σας μάσκα ή αλοιφή για την αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες απλών υλικών της κουζίνας σας. Δείτε παρακάτω τι βάζουμε πάνω στο κάψιμο από τον ήλιο για να φύγει γρηγορότερα.

Κομπρέσες με γάλα ενάντια στο έγκαυμα

Το γάλα περιέχει βιταμίνες και λιπαρά. Επίσης, έχει ενυδατικές ιδιότητες και δημιουργεί ένα κάλυμμα πρωτεΐνης που θα προστατεύσει το δέρμα και θα σας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση.

Κάνοντας λοιπόν κομπρέσες με ύφασμα εμποτισμένο σε παγωμένο πλήρες γάλα μπορείτε να ανακουφιστείτε από το κάψιμο. Απλά εφαρμόστε τις όπου έχετε έγκαυμα από τον ήλιο στο πρόσωπο, τα πόδια ή το σώμα και αφήστε τις να δράσουν για 20 λεπτά.

Βάλτε χυμό ή αλοιφή από πατάτα στο κάψιμο από τον ήλιο

Οι πατάτες λειτουργούν καταπραϋντικά στους ερεθισμούς του δέρματος, όπως γρατζουνιές, τσιμπήματα και βέβαια στο έγκαυμα από τον ήλιο. Συγκεκριμένα, στην αντιμετώπιση του καψίματος λειτουργούν ως ψυκτικό του δέρματος, μειώνουν τον πόνο και κάνουν γρηγορότερη την επούλωση.

Χρησιμοποιήστε λοιπόν τον χυμό της πατάτας, τον οποίο θα πάρετε τρίβοντας τις, και κάντε κομπρέσες. Δεν χρειάζεται να την ξεφλουδίσετε, απλά ξεπλύντε τις από το χώμα και τρίψτε τις. Αν ο χυμός δεν είναι αρκετός προσθέστε ελάχιστο νερό.

Εναλλακτικά πολτοποιήστε τις και χρησιμοποιήστε την πάστα που θα δημιουργηθεί ως αλοιφή για το έγκαυμα και τις φουσκάλες.

Εφαρμόστε τη πάνω στις πάσχουσες περιοχές και αφήστε τη να στεγνώσει. Έπειτα ξεπλύντε τη με άφθονο δροσερό νερό.

Η ντομάτα θεραπεύει το έγκαυμα από τον ήλιο στο πρόσωπο και το σώμα

Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά γιατροσόφια με ντομάτα για το κάψιμο. Ο χυμός της έχει την ικανότητα να ανακουφίζει από την αίσθηση του καψίματος, να θεραπεύει τα ηλιακά εγκαύματα και να επιταχύνει την επούλωση.

Η πιο απλή μέθοδος είναι να τρίψετε την ντομάτα και να την απλώσετε σαν αλοιφή πάνω στο κάψιμο από τον ήλιο. Θα νιώσετε αμέσως δροσιά και ανακούφιση.

Εναλλακτικά, δημιουργήστε μια κρέμα με πουρέ ντομάτας και θρυμματισμένο πάγο. Απλώστε τη πάνω στις πάσχουσες περιοχές και ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Αν θέλετε, μπορείτε να γεμίσετε τη μπανιέρα με δροσερό νερό και να προσθέσετε 2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας. Χαλαρώστε στο μείγμα για 10-15 λεπτά και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από 1/4 του φλιτζανιού χυμό ντομάτας ή πελτέ με 1,5 κούπα αποβουτυρωμένο γάλα και να το απλώσετε πάνω στο έγκαυμα από τον ήλιο στο σώμα ή το πρόσωπο για 30 λεπτά. Έπειτα, ξεπλυθείτε με άφθονο κρύο νερό.

Θεραπεία για το κάψιμο από τον ήλιο με ξύδι ή μηλόξυδο

Το ξύδι και ιδιαίτερα το μηλόξυδο είναι μια πολύ καλή φυσική λύση για να φύγει το έγκαυμα από τον ήλιο. Βοηθούν στην επούλωση του καψίματος και των φουσκάλων από το έγκαυμα, απαλύνοντας παράλληλα τον πόνο.

Χρησιμοποιήστε το σκέτο αλείφοντας ή ψεκάζοντας το στις πάσχουσες περιοχές. Αφού το απλώσετε, αφήστε το να στεγνώσει και να διώξει τον πόνο.

Εναλλακτικά, αραιώστε το με λίγο κρύο νερό και απλώστε το με ένα μαλακό πανάκι πάνω στις φουσκάλες. Το μείγμα αυτό έχει την ικανότητα να απορροφά την συσσωρευμένη θερμότητα που προκαλεί το έγκαυμα από τον ήλιο στο δέρμα και να προσφέρει ανακούφιση από την αίσθηση του καψίματος.

Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε μια αλοιφή για το έγκαυμα αναμειγνύοντας μέλι και ξύδι σε ίσες ποσότητες. Εφαρμόζοντας αυτό το μείγμα μια φορά την ημέρα πάνω στο δέρμα σας προλαμβάνετε την λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει το κάψιμο από τον ήλιο.

Σπιτική αλοιφή για το έγκαυμα από τον ήλιο με γιαούρτι και φλούδα πορτοκαλιού

Το γιαούρτι, όπως και το γάλα, έχει καταπραϋντικές και ενυδατικές ιδιότητες. Από την άλλη μεριά η φλούδα του πορτοκαλιού ανοίγει τους πόρους του δέρματος, κάνει απολέπιση, διώχνει τις κοκκινίλες και αφήνει την επιδερμίδα φωτεινή και καθαρή. Παράλληλα το πορτοκάλι βοηθά στη μείωση της αίσθησης του υπερβολικά λιπαρού δέρματος, διατηρώντας μια ισορροπία της λιπαρότητας.

Απλώστε για 30 λεπτά την αλοιφή αυτή πάνω στο δέρμα και έπειτα ξεπλύντε τη με άφθονο κρύο νερό.

Αντιμετώπιση με μέντα για το ηλιακό έγκαυμα

Η μέντα έχει καταπραϋντικές και δροσιστικές ιδιότητες στην αντιμετώπιση του καψίματος από τον ήλιο. Από την άλλη το τσάι περιέχει θεοβρωμίνη και ταννικό οξύ, στοιχεία που βοηθούν στην ανακούφιση και θεραπεύουν το κατεστραμμένο δέρμα.

Υπάρχουν δυο τρόποι για να αντιμετωπίσετε το έγκαυμα από τον ήλιο με μέντα. Ο πρώτος είναι αναμειγνύοντας 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ψεκάζοντας το στις πληγείσες περιοχές. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσετε μια άμεση δροσιά και ανακούφιση.

Εναλλακτικά, βράστε 1 λίτρο νερό. Βάλτε σε ένα μπολ το περιεχόμενο από 5 φακελάκια τσάι και 3 φλιτζάνια φύλλα μέντας και ρίξτε από πάνω το βραστό νερό. Αφήστε το μείγμα να σταθεί για 1 ώρα περίπου και αφού κρυώσει, πάρτε ένα βαμβάκι ή πετσέτα και βουτήξτε τη στο υγρό. Τέλος, κάντε κομπρέσες με αυτή πάνω στο κάψιμο.

Αλοιφή με μέλι για το κάψιμο από τον ήλιο

Το μέλι χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για την αντιμετώπιση και την θεραπεία δερματικών πληγών. Ο λόγος είναι πως έχει θεραπευτικές, επουλωτικές, αντιβακτηριδιακές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες. Επίσης, η εφαρμογή του πάνω στο δέρμα δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας στην πληγή ή το έγκαυμα.

Εφαρμόστε λοιπόν ένα λεπτό στρώμα μέλι σαν αλοιφή πάνω στο έγκαυμα από τον ήλιο και βοηθήστε στην γρηγορότερη επούλωση του, μειώνοντας παράλληλα την αίσθηση του πόνου και του καψίματος.

Πηγή: beautetinkyriaki.gr

localStorage.clear();


Πηγή