Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς να περιορίσετε το άγχος πριν από μία επέμβαση

Το προεγχειρητικό άγχος είναι ένα κοινό φαινόμενο, που επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς ασθενείς.

Το άγχος θέτει το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση, γεγονός που καθιστά κάποιον πιο επιρρεπή στην υψηλή αρτηριακή πίεση, προκαλεί σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων, καρδιακή αρρυθμία και υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές στη χειρουργική επέμβαση.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι η χαλαρωτική μουσική, και συγκεκριμένα, οι χαλαρωτικοί ήχοι του τραγουδιού Weightless των Marconi Union, μειώνουν τα επίπεδα άγχους των ασθενών εξίσου με τα ηρεμιστικά φάρμακα, παρόλο που οι ίδιοι ήταν λιγότερο «ικανοποιημένοι» από την εμπειρία τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι ασθενείς που είναι ανήσυχοι πριν από μια χειρουργική επέμβαση, δυσκολεύονται να ανακάμψουν.

Η λύση για τους περισσότερους αναισθησιολόγους και χειρουργούς είναι να δίνουν στους ασθενείς ένα χάπι ή IV βενζοδιαζεπίνη, μια ιδιαίτερα αποτελεσματική κατηγορία ηρεμιστικών. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν γρήγορα με την ενίσχυση των επιδράσεων ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται GABA, ο οποίος επιβραδύνει άλλους νευροδιαβιβαστές. Ωστόσο μερικές φορές, οι ουσίες αυτές προκαλούν διέγερση, άγχος επιθετικότητα και ευερεθιστότητα.

Τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τα φάρμακα, όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Η μουσική είναι μία καλή επιλογή για να μειωθεί ο πόνος και το άγχος. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία έκαναν τυχαία σε 80 ασθενείς ενέσεις μιδαζολάμης και έδωσαν στους υπόλοιπους 77 ακουστικά που έπαιζαν το κομμάτι Weightless τρία λεπτά πριν την επέμβαση.

Εξέτασαν τα επίπεδα άγχους των ασθενών σε τυποποιημένη κλίμακα και διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, είχαν την ίδια μείωση άγχους μετά από ακρόαση του Weightless και μετά την ένεση μιδαζολάμης. Και φυσικά, η μουσική δεν είχε παρενέργειες!

Ωστόσο, οι ασθενείς και οι γιατροί δήλωσαν ότι ήταν πιο δύσκολο να επικοινωνήσουν, όταν χρησιμοποιούσαν μουσική αντί για φάρμακα. Επιπλέον, οι ασθενείς που άκουσαν το τραγούδι δεν αισθάνονταν «ικανοποιημένοι» με την εμπειρία τους σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς.

 Πηγή: independent.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Το άγχος πριν από μια νοσηλεία ή μια χειρουργική επέμβαση & ο ρόλος του ψυχολόγου


Πηγή