Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς σχετίζεται ο ύπνος με το σωματικό βάρος

Τα γονίδια που συνδέονται με το σωματικό βάρος αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας σε ορισμένα άτομα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, φαίνεται ότι οι συνήθειες ύπνου μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα στα εν λόγω άτομα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 120.000 ενήλικες, ηλικίας 37 έως 73 ετών.

Ειδικότερα, εξετάστηκαν το γενετικό υπόβαθρο, οι συνήθειες ύπνου, τα ωράρια εργασίας, ο δείκτης μάζας σώματος και η περιφέρεια μέσης.

Συνολικά, μεταξύ των ατόμων με γενετική προδιάθεση για εμφάνιση παχυσαρκίας, όσοι κοιμούνταν λιγότερο ή περισσότερο από 7-9 ώρες -που είναι η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου για ενήλικες-, βρέθηκαν να έχουν υψηλότερο σωματικό βάρος.

Επιπλέον, στα ίδια άτομα, ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας και η εργασία με βάρδιες φάνηκαν να σχετίζονται με υψηλότερο σωματικό βάρος.

Πιο συγκεκριμένα, το σωματικό βάρος όσων κοιμούνταν για λιγότερο από 7 ώρες βρέθηκε να είναι υψηλότερο κατά 2 κιλά, ενώ όσοι υπερέβαιναν τις 9 ώρες σε διάρκεια ύπνου φάνηκαν να είναι βαρύτεροι κατά 4 κιλά.

Από την άλλη, η μικρή ή μεγάλη διάρκεια ύπνου δε φάνηκε να επιδρά στο σωματικό βάρος ατόμων που δεν εμφάνιζαν γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τη σημασία της διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μέρος του οποίου είναι και ο καλός ύπνος, ειδικά για άτομα των οποίων το γενετικό υπόβαθρο αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.

Πηγή: neadiatrofis.gr


Πηγή