Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ο παράγοντας που επιδεινώνει τα συμπτώματα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια συχνή μορφή αρθρίτιδας, με κύριο σύμπτωμα τη φλεγμονή των αρθρώσεων, οι οποίες εμφανίζονται θερμές, διογκωμένες, με πόνο και ερυθρότητα, καθώς και μειωμένο εύρος κίνησης.

Πρόκειται για χρόνια νόσο που προσβάλλει σχεδόν όλες τις αρθρώσεις του σώματος και το αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του χόνδρου των οστών, των τενόντων και συνδέσμων τους.

Συνήθως προσβάλλει τις ηλικίες 30-40, μπορεί όμως να εμφανισθεί σε κάθε ηλικία.

Οι γυναίκες εμφανίζουν τη νόσο 3 φορές συχνότερα από τους άντρες.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Η παχυσαρκία μπορεί να επιταχύνει και να επιδεινώσει τα συμπτώματα αναπηρίας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Τρανσυλβανίας με επικεφαλής τον Δρ Joshua Baker εξέτασαν την επίδραση της παχυσαρκίας στην εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε 25.000 πάσχοντες από τη νόσο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η νόσος εξελισσόταν πιο γρήγορα στους παχύσαρκους ασθενείς, κάτι που ίσχυε ανεξάρτητα από το επίπεδο φλεγμονής στις αρθρώσεις.

Ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι που ήταν λεπτοί αλλά έχασαν γρήγορα βάρος χωρίς προσπάθεια, επίσης εμφάνισαν νωρίτερα αναπηρία λόγω της πάθησης.

Ο Baker, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ασθενείς χωρίς ρευματοειδή αρθρίτιδα και παχυσαρκία ωφελούνται συνολικά από την απώλεια βάρους. Όταν όμως κάποιος χάνει βάρος χωρίς προσπάθεια, είναι πιθανώς σημάδι φτωχής πρόγνωσης, ιδιαίτερα αν είναι ήδη αδύνατος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arthritis Care & Research.

Διαβάστε επίσης:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τι προκαλεί στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Φλεγμονή στις αρθρώσεις: Τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τους πόνους

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές που βάζουν «φρένο» στη ρευματοειδή αρθρίτιδα


Πηγή