Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η γονιμότητα από την ηλικία της γυναίκας

Η ηλικία της γυναίκας συνδέεται άμεσα με τη γονιμότητά της, η οποία κορυφώνεται από τα 16 έως τα 24 έτη και μειώνεται σημαντικά μετά τα 35. Να σημειώσουμε πως καθώς η γυναίκα πλησιάζει και περνά τα 40 η επίτευξη μιας εγκυμοσύνης είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Ο γυναικολόγος στο Αιγάλεω Σαμόλης Σοφοκλής μάς εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.

Κάθε κορίτσι γεννιέται με περίπου 1-2 εκατομμύρια ωοθυλάκια τα οποία σταδιακά μειώνονται και όταν πλησιάσει τα 13 βρίσκονται σε ώριμη φάση. Σε κάθε έμμηνο κύκλο ένα με δυο ωάρια ωριμάζουν και ελευθερώνονται, όντας έτοιμα να γονιμοποιηθούν. Οι ηλικίες 20-29 ετών θεωρούνται ιδανικές για επίτευξη εγκυμοσύνης καθώς τα ωάρια έχουν καλή ποιότητα και οι πιθανότητες εγκυμοσύνης φτάνουν ως το 25%.

Η ποιότητα των ωαρίων αποτελεί σημαντικό παράγοντα διότι καθορίζει όχι μόνο την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει, αλλά και να διατηρήσει χωρίς επιπλοκές την εγκυμοσύνη της. Μετά την ηλικία των 40 ο αριθμός των ωαρίων έχει ελαττωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται και η ποιότητά τους. Αυτό σημαίνει πως ένα ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί αλλά να μην εμφυτευτεί στη μήτρα ή να εμφυτευτεί και επειδή δεν είναι υγιές να μην μπορέσει να συντηρηθεί οδηγώντας σε αποβολή.

Για να αξιολογηθεί η γονιμότητα μιας γυναίκας θα πρέπει να εκτιμηθούν τα αποθέματα ωοθυλακίων. Αυτό γίνεται με υπερηχογραφική εκτίμηση των ωοθηκών και με μέτρηση της FSH, της οιστραδιόλης και της αντιμυλλέριου ορμόνης.

Η επίτευξη μιας εγκυμοσύνης μπορεί να μην είναι εξίσου εύκολη για όλες τις γυναίκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί υπομονή και περισσότερο χρόνο. Καθώς η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εξελίσσεται, αυξάνονται τα ποσοστά κύησης σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Όταν λοιπόν μια γυναίκα δυσκολεύεται να συλλάβει είναι καλό να ζητήσει κατάλληλη ιατρική βοήθεια για να μπορέσει να αποκτήσει ένα υγιές παιδάκι.

localStorage.clear();


Πηγή