Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Σκαρφαλώνει η ιλαρά: 2.200 κρούσματα – 101 σε μία εβδομάδα

Στα 2.200 ανέρχονται πλέον τα κρούσμστα ιλαράς στη χώρα μας, σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα, δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ άλλα 101 νέα κρούσματα, στέλνοντας μήνυμα για πραγματικά σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο απαιτεί προσοχή.

Οι περισσότερες εστίες μετάδοσης της λοιμώδους νόσου βρίσκονται στη νότιο Ελλάδα, όπως είναι γνωστό και έχει ανακοινωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ περισσότερα από τα μισά κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Αττική.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Ανάμεσα στους ασθενείς από τον γενικό πληθυσμό βρίσκονται και πολλοί επαγγελματίες υγείας, δηλαδή γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι επιστήμονες συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι καθώς και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Η ιλαρά όμως δεν σαρώνει μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, με χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς. Ειδικότερα, κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 50 θάνατοι.

Διαβάστε ακόμη:

Ιλαρά: Με φόντο τα 2.099 κρούσματα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζει την ενημέρωση…

 

ΚΕΕΛΠΝΟ: 2.099 τα κρούσματα της ιλαράς στην Ελλάδα

Σαρώνουν γρίπη και ιλαρά στη χώρα με νεκρούς στο πέρασμά τους…

Μπαργώτας: Ανησυχία για την έξαρση της ιλαράς

 


Πηγή