Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Στέρηση ύπνου λόγω εργασίας σε βάρδιες: Οι επιπτώσεις στην καρδιά

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε βάρδιες, όπως οι πυροσβέστες ή οι νοσηλευτές, συχνά καλούνται να βρίσκονται σε επιφυλακή για ένα ολόκληρο 24ωρο, με αποτέλεσμα να στερούνται τον ύπνο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία της καρδιάς τους, αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης που έκαναν τη σχετική μελέτη.

Ακόμη και μία νύχτα στέρησης του ύπνου αρκεί για να προκαλέσει πίεση στην καρδιά, καθώς την αναγκάζει να δουλέψει κατά 10% παραπάνω την επόμενη μέρα προκειμένου ο οργανισμός να ανταπεξέλθει στις λειτουργίες του.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Dr Daniel Kuetting «Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι η βραχυπρόθεσμη στέρηση ύπνου λόγω μιας 24ωρης βάρδιας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της καρδιακής συσταλτικότητας, της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού».

Στην μελέτη έλαβαν μέρος 20 υγιείς ακτινολόγοι, 19 άνδρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 31,6 χρόνια.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την καρδιακή λειτουργία των συμμετεχόντων πριν και μετά από μια 24ωρη βάρδια με μέσο όρο τρεις ώρες ύπνου.Υπολόγισαν τους παλμούς της καρδιάς, καθώς και την αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά τη βάρδια, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και στον καρδιακό παλμό, καθώς και σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα ορισμένων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, της ορμόνης που απελευθερώνει το σώμα σε κατάσταση στρες.

Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι εργάζονται πλέον περισσότερες ώρες ή κάνουν πάνω από μία δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι επιπτώσεις των πολλών ωρών εργασίας και της στέρησης ύπνου, σημείωσε ο δρ Kuetting.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την έλλειψη ύπνου με διαταραχές του μεταβολισμού και αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, που μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρταση και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βόρειας Αμερικής.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι 7 καθημερινές συνήθειες που σας «κλέβουν» την ενέργεια


Πηγή