Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Στεφανιαία νόσος & εμμηνόπαυση: Το απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή των γυναικών

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες ηλικίας 45 έως 65 ετών έχει κάποιας μορφής καρδιοπάθεια, ενώ μία στις τέσσερις γυναίκες πεθαίνει από καρδιαγγειακή νόσο.

Η έγκαιρη διάγνωση της καρδιαγγειακής νόσου όμως, μπορεί να αποβεί σωτήρια σε ποσοστό έως και 90%.

Κατά την εμμηνόπαυση παρατηρείται δραματική πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, κάτι που έχει επιπτώσεις στον οργανισμό της γυναίκας.

Αυξάνεται η τιμή της ολικής και της κακής-LDL χοληστερόλης και μειώνεται η τιμή της καλής-HDL χοληστερόλης, αυξάνεται η κατακράτηση υγρών και η αρτηριακή πίεση, αυξάνεται το συνολικό λίπος, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, το οποίο συνδέεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης διαταράσσεται ο μεταβολισμός των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, κακή ανοχή στη γλυκόζη, δηλαδή συνθήκες που προδιαθέτουν για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου. Αυξάνεται τέλος η πηκτικότητα του αίματος, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εμβολών.

Νέα αμερικανική έρευνα ανακάλυψε ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο, κινδύνευαν λιγότερο από στεφανιαία νόσο.

Στην έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Μπράουν συμμετείχαν 153.569 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες στην έναρξη της μελέτης ήταν από 50 έως 79 ετών. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για μια μέση περίοδο 10,5 χρόνων και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την συχνότητα πρόσληψης μαγνησίου.

Αφού έλαβαν υπόψιν παράγοντες που πιθανόν επηρέαζαν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και θανάτου, όπως η ηλικία, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου συνδεόταν με σημαντική μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και αιφνίδιου θανάτου από καρδιακά αίτια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Women’s Health.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Επτά φυσικές λύσεις για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα (εικόνες)

Μαγνήσιο: Γιατί είναι απαραίτητο στην εμμηνόπαυση – Πώς θα εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη

Έλλειψη μαγνησίου: Με ποιες τροφές θα καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας (εικόνες)


Πηγή