Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Συμβατικά καλλυντικά: Τα οφέλη από τη διακοπή της χρήσης τους

Σήμερα, τα καλλυντικά βρίσκονται ακόμη και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά είναι συχνά «φορτωμένα» με βλαβερές χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τη φυσική ισορροπία των ορμονών.

Κάποια από αυτά τα χημικά μάλιστα συνδέονται με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, τις μαθησιακές δυσκολίες, το άσθμα και ακόμη και την υπογονιμότητα.

Μία μελέτη από το UC Berkeley και τη Clinica de Salud del Valle Salinas, έδειξε τι συμβαίνει στο σώμα όταν μειώνουμε τη χρήση καλλυντικών. Ακόμη και λίγες μέρες χωρίς τη χρήση μακιγιάζ, σαμπουάν και άλλων καλλυντικών προϊόντων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των χημικών ουσιών που διαταράσσουν τις ορμόνες στο σώμα.

Εκατοντάδες έφηβοι επιλέχθηκαν ως υποκείμενα μελέτης επειδή, κατά μέσο όρο, τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερα καλλυντικά προϊόντα από ό, τι οι ενήλικες. Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χρησιμοποιούν φυσικά καλλυντικά προϊόντα καθόλη τη διάρκεια του πειράματος.

Αυτά τα προϊόντα ήταν απαλλαγμένα από χημικές ουσίες όπως φθαλικές ενώσεις, πάραμπεν, τρικλοσάνη και οξυβενζόνη, συστατικά που συνήθως βρίσκονται στα δημοφιλή καλλυντικά, σαπούνια, αντηλιακά, σαμπουάν και κρέμες για τα μαλλιά. Μετά από τρεις ημέρες, οι έφηβοι που χρησιμοποίησαν αποκλειστικά αυτά τα προϊόντα, παρουσίασαν σημαντική μείωση στο επίπεδο των χημικών ουσιών στο σώμα.

Τα επίπεδα των μεταβολιτών του φθαλικού διαιθυλεστέρα, που χρησιμοποιούνται συνήθως στα αρώματα, μειώθηκαν κατά 27% και τα επίπεδα τρικλοζάνης και βενζοφαινόνης-3 μειώθηκαν κατά 36%. Εντυπωσιακό ήταν και το γεγονός ότι τα επίπεδα πάραμπεν, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά ως συντηρητικά στα καλλυντικά προϊόντα, μειώθηκαν κατά 45%.

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των καλλυντικών που αγοράζετε και να ελέγχετε προσεκτικά τα συστατικά τους. Ακόμη, να είστε επιφυλακτικοί με τα φυτικά καλλυντικά που διαλέγετε και επιβεβαιώστε ότι δεν περιέχουν βλαβερές χημικές ουσίες.

Πηγή: theepochtimes.com

Διαβάστε επίσης:

Φυτικά καλλυντικά: Τι πρέπει να προσέχετε


Πηγή