Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Συνήθεις ενδείξεις και συμπτώματα εγκυμοσύνης: Τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις

Τα αίτια της καθυστέρησης μπορεί να είναι πολλά: Το συχνότερο στις νέες γυναίκες είναι η εγκυμοσύνη. Δεν είναι όμως το μόνο… Το άγχος, οι αλλαγές των διατροφικών συνηθειών και η εφαρμογή μιας αυστηρής δίαιτας, η λήψη κάποιων φαρμάκων ή άλλων ουσιών, καθώς και αρκετά ακόμα, μπορεί να επιφέρουν καθυστέρηση στην περίοδο.

Ο Δρ Θεόδωρος Καλαμπόκας, με ειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και την Εξωσωματική Γονιμοποίηση, μας απαντά σχετικά με τις συνήθεις ενδείξεις και τα συμπτώματα εγκυμοσύνης, ενώ μας ενημερώνει για τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει μία γυναίκα μόλις τα εντοπίσει.

Συνέντευξη: Σοφία Μαυραντζά

Υπάρχει προκαθορισμένο στη συχνότητα του εμμηνορυσιακού κύκλου;

Ο εμμηνορυσιακός κύκλος, ακόμα και σε γυναίκες με σταθερότητα σε ό,τι αφορά τη συχνότητά του, δεν αποτελεί στοιχείο βάσει του οποίου μπορούν να εφαρμόζονται, αξιόπιστα, μέθοδοι αντισύλληψης ή επίτευξης εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι κάθε μήνα η ωορρηξία επιτυγχάνεται μέσω ρύθμισης από «ευαίσθητα» ενδοκρινολογικά συστήματα, η παραμικρή αλλαγή στα οποία οδηγεί σε μεταβολές αρκετών ημερών στον κύκλο.

Τι σημαίνει για μια γυναίκα η καθυστέρηση της περιόδου;

Η καθυστέρηση της περιόδου είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο και, αν και συνήθως είναι ένα τυχαίο γεγονός, μπορεί να έχει ποικίλη αιτιολογία: Το στρες, απότομες αλλαγές στο βάρος, η έντονη γυμναστική, η λήψη κάποιων φαρμάκων και βέβαια η εγκυμοσύνη αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες αυτής!

Υπάρχει η «σωστή» ηλικία για να γίνει μια γυναίκα μητέρα;

Όχι! Αυτό συμβαίνει γιατί με την πρόοδο της επιστήμης, μπορούν να υπερνικηθούν τα ηλικιακά εμπόδια και η κάθε γυναίκα να ολοκληρώνει την οικογένειά της όταν είναι έτοιμη!

Ποια είναι τα σημάδια μιας εγκυμοσύνης;

Τα σημάδια της εγκυμοσύνης ποικίλλουν και σε κάθε περίπτωση δεν είναι από μόνα τους αρκετά για την οριστική διάγνωση αυτής. Έτσι, το αίσθημα τάσης στους μαστούς, η αυξημένη κούραση, το πρήξιμο, οι πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς ή της μέσης είναι μη ειδικά συμπτώματα που μπορεί να παρατηρούνται είτε σε περίπτωση εγκυμοσύνης είτε σε περίπτωση που το αίμα της περιόδου θα εμφανισθεί κανονικά, έστω και με λίγη καθυστέρηση.

Ποιος είναι ο πλέον αξιόπιστος τρόπος διάγνωσης μιας εγκυμοσύνης;

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι το τεστ κύησης. Είτε τα εμπορικώς χρησιμοποιούμενα τεστ κύησης είτε η ορμονική μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα δίνουν αξιόπιστα και ασφαλή αποτελέσματα!

Πότε εμπιστευόμαστε το τεστ εγκυμοσύνης; Υπάρχει περίπτωση να κάνει λάθος;

Τα σύγχρονα τεστ εγκυμοσύνης είναι πολύ αξιόπιστα, με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα. Έτσι, η διάγνωση μιας κύησης γίνεται εύκολα, αξιόπιστα και με πολύ χαμηλό κόστος, ώστε το κάθε ζευγάρι να μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον!

Πληροφορίες: www.predictor.gr 

mithos 5


Πηγή