Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Συνθήκες πολέμου στη Βρετανία: 50 νοσοκομεία έτοιμα να υποδεχτούν το εμβόλιο - Η εμπλοκή του στρατού στην επιχείρηση «Πανάκεια»

Συνθήκες πολέμου στη Βρετανία: 50 νοσοκομεία έτοιμα να υποδεχτούν το εμβόλιο – Η εμπλοκή του στρατού στην επιχείρηση «Πανάκεια»

Συνθήκες πολέμου επικρατούν τις τελευταίες ώρες στη βρετανική επικράτεια μετά την έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για χρήση» ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα» πρόσθεσε.

Η Βρετανία θα αρχίσει τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της Pfizer την ερχόμενη εβδομάδα, αφού η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο αυτό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα μετέδωσε η Daily Mail, 50 νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν το εμβόλιο της Pfizer για την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου που πήρε έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο χθες. Συνολικά 40 εκατομμύρια εμβόλια θα ξεκινήσουν να χορηγούνται στους πολίτες της Βρετανίας από την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα 13 νοσοκομεία από αυτά που θα παραλάβουν τις δόσεις βρίσκονται στην κεντρική Αγγλία, 8 είναι στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, ενώ επτά είναι στην ανατολική Αγγλία και το Λονδίνο. Αντίθετα, μόνο ένα νοσοκομείο θα διαθέτει τις δόσεις στο Γιορκσάιρ στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο στρατός της Βρετανίας διεξήγαγε μια άσκηση σε έναν από τους πρώτους χώρους μαζικού εμβολιασμού όπου δεκάδες χιλιάδες ασθενείς θα εμβολιαστούν αφού ο διευθύνων σύμβουλος του NHS, Σάιμον Στίβενς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Downing Street χθες ότι τα logistics για να διανεμηθεί το εμβόλιο στον κόσμο θα είναι «περίπλοκο».

Όπως έχει γίνει γνωστό, το εμβόλιο θα πρέπει να διατηρηθεί στους -70 βαθμούς Κελσίου μέχρι να χρησιμοποιηθεί. Τέτοιες αυστηρές απαιτήσεις σημαίνουν ότι τα νοσοκομεία που είναι εξοπλισμένα με ψυχρούς καταψύκτες έχουν κληθεί να λειτουργούν ως «κόμβοι» όπου οι πρώτοι άνθρωποι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις.

Η Επιχείρηση Πανάκεια, όπως ονομάστηκε, πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου και ράγκμπι Ashton Gate στο Μπρίστολ. Περίπου επτά περιφερειακοί κόμβοι θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό του ευρύτερου πληθυσμού. Στη χθεσινή άσκηση 30 προσωπικό και εθελοντές προσποιήθηκαν ότι ήταν διαφορετικοί τύποι ασθενών, από έναν που υπέστη ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιον με συμπτώματα ή σε έναν που δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) γνωστοποίησε την λίστα με τα άτομα που θα εμβολιαστούν στην πρώτη φάση.

  1. Οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία και οι φροντιστές τους
  2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω – Επαγγελματίες υγείας και κοινωνικοί λειτουργοί
  3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω – Εξαιρετικά ευάλωτα άτομα, από κλινικής πλευράς
  5.  Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
  6. Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους βάζουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
  7. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  8.  Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
  9.  Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω

Σύμφωνα με τον καθηγητή Munir Pirmohamed όσοι κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα αποκτήσουν ανοσία επτά μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το εμβόλιο δεν συστήνεται σε εγκύους καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλειά του.

«Ιστορική στιγμή»

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioNTech έχουν ανακοινώσει ότι το εμβόλιό τους είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19.

O επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά έκανε λόγο για ιστορική στιγμή στη μάχη κατά του κορονοϊού.

«Αυτή η έγκριση είναι ένας στόχος προς τον οποίο εργαζόμασταν από την πρώτη στιγμή που είχαμε δηλώσει ότι η επιστήμη θα νικήσει και χαιρετίζουμε την MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει μια τόσο προσεκτική εκτίμηση και να αναλάβει έγκαιρα δράση για να βοηθήσει στην προστασία των κατοίκων της Βρετανίας» είπε ο Μπουρλά.

Και κατέληξε: «Καθώς αναμένουμε και άλλες εγκρίσεις και άδειες επικεντρωνόμαστε στο να κινηθούμε με την ίδια αίσθηση της επείγουσας ανάγκης για να προσφέρουμε με ασφάλεια ένα υψηλής ποιότητας εμβόλιο σε όλο τον κόσμο».

Τα φορτηγά που ξεκίνησαν την μεταφορά των εμβολίων από το Βέλγιο

Στους -70 θα συντηρείται το εμβόλιο

Πηγή γραφημάτων: daily mail


Πηγή