Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Σωματικοί πόνοι: Σημάδι ότι μεγαλώνετε ή κάτι πιο σοβαρό;

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε περισσότερους πόνους καθώς μεγαλώνετε, όταν συνυπάρχουν ωστόσο άλλα συμπτώματα, οι πόνοι μπορεί να μην οφείλονται στη γήρανση αλλά σε κάτι πιο σοβαρό.

Είναι αναμενόμενο να μην αισθάνεστε απολύτως καλά όσο τα χρόνια περνούν, λόγω του αυξημένου κινδύνου καρδιακών και άλλων παθήσεων όμως, δεν πρέπει να εφησυχάζετε.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από τους μισούς αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα στην καρδιά ή το κυκλοφορικό κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες στεφανιαίας νόσου. Αυτές περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την αποφυγή του καπνίσματος και τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης.

Για να βεβαιωθείτε ότι οι πόνοι σας είναι «φυσιολογικοί» και όχι κάτι σοβαρό, παρατηρήστε εάν εμφανίστηκαν ξαφνικά ή αν επιδεινώθηκαν σταδιακά.

Δείτε παρακάτω τα συμπτώματα που πρέπει να ελέγχετε:

Πόνος στο στήθος

Οποιοσδήποτε πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος πρέπει να εξετάζεται άμεσα, καθώς είναι πιθανό σημάδι καρδιακού προβλήματος. Οι άνδρες συχνά αναφέρουν ότι τα πρώτα συμπτώματα καρδιακών παθήσεων που αισθάνθηκαν, ήταν πόνοι, συχνά σοβαροί στην αριστερή πλευρά. Μπορεί ο πόνος να είναι τόσο ισχυρός που κάποιοι τον περιγράφουν «σαν να κάθεται ένας ελέφαντας στο στήθος τους». Οι γυναίκες έχουν πιο ήπια συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή πίεση στο στήθος, πόνο στα χέρια, την πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή το στομάχι, και κούραση όταν ασκούνται.

Δυσκολίες στην αναπνοή

Η δύσπνοια είναι σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείτε. Συνήθως εκδηλώνεται όταν καταβάλετε ακόμη και μικρή προσπάθεια, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να προκαλείται από πολλές παθήσεις, όπως είναι το άσθμα, το εμφύσημα και οι καρδιακές παθήσεις.

Κόπωση

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι κάποιες φορές, αν για παράδειγμα κάνατε περισσότερη άσκηση ή αν δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ.

Αν αισθάνεστε όμως έντονη κόπωση, είναι πιθανό να να πάσχετε από κάποια καρδιοπάθεια ή πρόβλημα στον θυρεοειδή.

Πονοκέφαλοι

Είναι σημαντικό να ελέγχετε αν οι πονοκέφαλοι ξεκινούν ξαφνικά ή αν είναι αδικαιολόγητοι. Οι πονοκέφαλοι μπορούν να προκληθούν από πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή ενός όγκου στον εγκέφαλο. Εάν πρόκειται για ημικρανίες, μπορεί να οφείλονται στην εμμηνόπαυση για τις γυναίκες, ενώ οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από το στρες μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Νευρικός πόνος

Το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα ή ο πόνος στα χέρια ή στα πόδια, μπορεί να οφείλονται σε νευρική βλάβη λόγω διαβήτη, νευροπάθειας ή παγιδευμένου νεύρου. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε αιματολογικές και άλλες εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία του πόνου.

Ακαμψία αρθρώσεων

Μια κοινή πάθηση που προκαλείται λόγω της γήρανσης είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία συνήθως επηρεάζει τα χέρια, τα γόνατα και τα ισχία. Η οστεοαρθρίτιδα εξελίσσεται αργά με ήπιους πόνους και όχι κάποιο άλλο σοβαρό σύμπτωμα.

Πηγή: mirror.co.uk


Πηγή