Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Σύλληψη: Οι χημικές ουσίες που μειώνουν τις πιθανότητες – Πού βρίσκονται

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε καναπέδες, καθίσματα αυτοκινήτων, ακόμη και σε στρώματα γυμναστικής, μπορεί να δυσκολεύουν τις γυναίκες να μείνουν έγκυοι.

Οι φλογοεπιβραδυντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή επίπλων διαφεύγουν στον αέρα ως οικιακή σκόνη.

Μελέτη σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης έδειξε ότι όσες είχαν αναπνεύσει μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των χημικών ουσιών είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι.

Τα φλογοεπιβραδυντικά που χρησιμοποιούνται συχνά στην αφρώδη γέμιση πολλών επίπλων, διαταράσσουν τις ορμόνες που είναι σημαντικές για τη γονιμότητα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ίδιες ουσίες μειώνουν την κινητικότητα του σπέρματος.

Η έρευνα των επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ είναι η πρώτη που μετρά τα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στα ούρα των γυναικών.

Τα ευρήματα στα ούρα 211 γυναικών που έκαναν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, ώθησαν τους συγγραφείς να προειδοποιήσουν τα ζευγάρια να αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν τα χημικά που ονομάζονται οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας (PFRs).

Από τις γυναίκες που μελετήθηκαν, αυτές που είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις PFR στα ούρα είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν. Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες πιστεύεται ότι διαταράσσουν τις θυρεοειδικές και σεξουαλικές ορμόνες, οι οποίες είναι ζωτικές για τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Courtney Carignan δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε PFR μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου για μικρότερη επιτυχία αναπαραγωγής. Προστίθενται επίσης στο σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που υπογραμμίζουν την ανάγκη μείωσης της χρήση των επιβραδυντικών φλόγας και αναζήτησης ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων».

Οι καθημερινές χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι προκαλούν στειρότητα περιλαμβάνουν φθαλικούς εστέρες, οι οποίοι απαντώνται σε δάπεδα PVC και κουρτίνες μπάνιου και ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου ή «quats», που βρίσκονται σε απολυμαντικά και στοματικά διαλύματα.

Τα PFR υπάρχουν επίσης σε καναπέδες, καθίσματα αυτοκινήτων και στρώματα γυμναστικής, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη γιόγκα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives και διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ είχαν εκτεθεί σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Ο απρόσμενος παράγοντας που επηρεάζει την αντρική γονιμότητα

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και γονιμότητα: Ο ρόλος της ζάχαρης


Πηγή