Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζει τις τάσεις αυτοκτονίας

Ένα ακόμη σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έρχεται να προσφέρει τις «έξυπνες» υπηρεσίες του στους γιατρούς, καθώς μπορεί να αναλύσει τα προφορικά ή τα γραπτά λόγια ενός ανθρώπου και με αυτόν τον τρόπο να αναγνωρίσει αυτόματα, με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%, αν αυτός έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Το υπολογιστικό πρόγραμμα, το οποίο διαθέτει ειδικούς αλγόριθμους ανάλυσης, αναπτύχθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοϊατρικής πληροφορικής και ψυχιατρικής Τζον Πέστιαν του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ψυχιατρικό περιοδικό Suicide and Life-Threatening Behavior, δοκίμασαν το σύστημα σε 379 άτομα με τάσεις αυτοκτονίας ή με ψυχικές διαταραχές χωρίς αυτοκτονικές τάσεις ή χωρίς ψυχολογικά συμπτώματα.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το λογισμικό, το οποίο βασίζεται στη λεγόμενη «βαθιά μάθηση», ήταν ακριβές σε ποσοστό 93% στον εντοπισμό ενός ατόμου με τάσεις αυτοκτονίας και σε ποσοστό 85% στη διάγνωση ατόμων με ψυχικά προβλήματα αλλά χωρίς αυτοκτονικές τάσεις.

«Στον ιατρικό τομέα υπάρχει ήδη τεράστια υποστήριξη από την τεχνολογία, αλλά όχι τόσο στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Μόλις τώρα οι αλγόριθμοί μας αρχίζουν να γίνονται ικανοί να βοηθήσουν τους γιατρούς» δήλωσε ο Πέστιαν.

Διαβάστε επίσης:

Ποια επαγγέλματα είναι πιο επιρρεπή στην αυτοκτονία


Πηγή