Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τέταρτη δόση εμβολιασμού για τους άνω των 60: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, γιατί συστήνεται

Ισχυρή σύσταση απευθύνει το υπουργείο Υγείας σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών προκειμένου να προβούν στην τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Το υπουργείο κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση διευκρίνισε ότι η τέταρτη δόση είναι προαιρετική και ότι δεν σχετίζεται με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Η πλατφόρμα για την 4η δόση θα ανοίξει στις 7 Απριλίου για τους άνω των 80 ετών και την επόμενη εβδομάδα για τις άλλες ηλικιακές ομάδες, άνω των 60 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος που ελήφθη αυτή η απόφαση ήταν λόγω της μεγάλης αύξησης της μεταδοτικότητας της Ο και ιδιαίτερα της Ο2 και της χαλάρωσης των μέτρων, αλλά και του γεγονότος ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων μολύνσεων.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπενθύμισε ότι η «εφαρμογή της 3ης δόσης αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική κατά της νόσου Covid-19, ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας».

Όπως είπε, η δεύτερη αναμνηστική δόση, όπως χαρακτηρίζεται η τέταρτη δόση, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και το γεγονός ότι έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την πρώτη αναμνηστική δόση, δηλαδή την τρίτη, θα έχει όφελος σε αυτές τις ομάδες, καθώς αναμένεται να μειώσει σοβαρά την πιθανότητα νοσηλείας τους.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτίμησε ότι το πιθανό όφελος από μια τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και πάνω, καθώς και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα 60 και πάνω, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την τρίτη, δεν χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη δόση εμβολίου

Όπως εξήγησε, η τέταρτη δόση όσον αφορά τα MRNA εμβόλια θα γίνεται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση -δηλαδή την πρώτη αναμνηστική. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση δεν χρειάζονται τέταρτη επαναληπτική.

Η ίδια τόνισε ότι πρωταρχικής σημασίας παραμένει ο αρχικός εμβολιασμός σε όσους δεν τον έχουν πραγματοποιήσει και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού αυτού με την πρώτη αναμνηστική δόση, δηλαδή την τρίτη δόση.

Άλμπερτ Μπουρλά στο iefimerida: Στόχος είναι να έχουμε μία μόνο δόση για όλο τον χρόνο

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer, μιλώντας στο iefimerida αναφέρθηκε στην «τελική λύση» για την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία «ετοιμάζεται» στα ερευνητικά εργαστήρια.

Έπειτα από τη λήξη εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο στην οποία τιμήθηκε, ο Άλμπερτ Μπουρλά μίλησε στον φακό του iefimerida.gr και αναφέρθηκε με αισιοδοξία σε αυτό που μπορεί να αποτελέσει την «οριστική λύση» για τον τερματισμό, ή την επιτυχή διαχείριση, της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εκτιμώ ότι θα περάσουμε σύντομα σε ένα επίπεδο που θα ζούμε κανονικές ζωές. Δεν θα δούμε τον ιό να εξαφανίζεται, αλλά πλέον έχουμε τρόπους αντιμετώπισης, έχουμε εμβόλια, έχουμε και θεραπεία. Το ”κλειδί” είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και να είμαστε εμβολιασμένοι με τον σωστό τρόπο. Και αν αρρωστήσουμε όμως, πλέον υπάρχουν θεραπείες πολύ αποτελεσματικές», επανέλαβε.

Ποια θα ήταν η τελική λύση για την πανδημία; «Ο σκοπός μας είναι να παρασκευάσουμε τα ετήσια εμβόλια. Κατανοώ ότι είναι δύσκολο για τον κόσμο να ακολουθεί τις συνεχείς οδηγίες των γιατρών για εμβολιασμό ανά τακτά διαστήματα, οπότε θέλουμε να παρασκευάσουμε ένα εμβόλιο που θα χορηγείται μια φορά τον χρόνο. Αυτό θα είναι που θα κάνει και την τελική διαφορά» επισήμανε, ενώ σχετικά με τον χρόνο παρασκευής αυτού του εμβολίου διευκρίνισε ότι «τεχνικά δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ακόμα και για φέτος».

Τι πρέπει, κατά τη γνώμη του, να κάνουμε μέχρι τότε, και ενώ παρατηρείται νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού; «Να ακολουθούμε τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών και των ειδικών. Μπορεί να έχουμε κι εμείς τη γνώμη μας, αλλά αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν καλύτερα, αλλά και νοιάζονται για εμάς»…

Δείτε το βίντεο:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή