Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τα συμπληρώματα ωκυτοκίνης δεν βοηθούν στην επίλυση ζητημάτων σχέσεων, σύμφωνα με μελέτη

Τα ρινικά σπρέι με βάση την ωκυτοκίνη έχουν διατεθεί στην αγορά έχοντας ως στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, αλλά αυτή η μελέτη που θα διαβάσετε αποδεικνύει το αντίθετο.

Η ωκυτοκίνη είναι ένα φυσικά παραγόμενο νευροπεπτίδιο που ρυθμίζει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Έχει πρόσφατα διατεθεί στην αγορά ως μια πιθανή λύση για τη διάσωση και τη βελτίωση των σχέσεων καθώς οι παρασκευαστές ισχυρίζονται ότι μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Essex που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Societies διαψεύδει τους εν λόγω ισχυρισμούς, καθώς η έρευνά τους έδειξε ότι το σπρέι της ωκυτοκίνης δεν είχε αντίκτυπο στους περισσότερους από 100 άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη.

«Διαπιστώσαμε ότι οι υγιείς νέοι άνδρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης συναισθημάτων που βασίζεται σε υπολογιστή ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ορισμένα συναισθήματα, αλλά εκείνοι που είχαν λάβει ωκυτοκίνη δεν έδειξαν καμία συναισθηματική μεταβολή», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Katie Daughters από το Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Φάρμακα εναντίον θεραπείας

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 104 υγιείς άνδρες με μέση ηλικία τα 19 έτη για να συμμετάσχουν στη μελέτη. Σε μερικούς δόθηκε το σπρέι ωκυτοκίνης ή ένα εικονικό φάρμακο, ενώ άλλοι επιλέχθηκαν για να ολοκληρώσουν ένα διαπιστευμένο πρόγραμμα συναισθηματικής εκπαίδευσης με την αρωγή ενός εικονικού φαρμάκου.

Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν γρήγορα εικόνες ανθρώπων που εξέφραζαν συναισθήματα στα πρόσωπά τους και τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν το συναίσθημα που εκφράζεται από την έκφραση του προσώπου. Ενώ οι συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν ικανότεροι στον εντοπισμό θλιβερών και θυμωμένων προσώπων, η ωκυτοκίνη δεν είχε καμία απολύτως επίδραση.

«Η μελέτη μας χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να μην είναι πάντα το πιο αποτελεσματικό εργαλείο όταν προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κοινωνική ζωή και την ψυχική υγεία των άλλων», δήλωσε η Daughters.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την επίδραση της ωκυτοκίνης στις γυναίκες και σε όσους πάσχουν από ψυχολογικές διαταραχές, τονίζοντας ότι ελπίζουν ότι η ορμόνη ωκυτοκίνη θα είναι σε θέση να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαταραχές που επηρεάζουν τη συναισθηματική αναγνώριση, όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, η σχιζοφρένεια και η μεταγεννητική κατάθλιψη.

«Υπάρχουν πολλές μελέτες που εξετάζουν εάν η ωκυτοκίνη μπορεί να αυξήσει ένα συγκεκριμένο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά σχετικά λίγες μελέτες έχουν συγκρίνει πραγματικά εάν η ωκυτοκίνη είναι καλύτερη από κάτι ανάλογο που έχει επίσης σχεδιαστεί για να αυξήσει το ίδιο αποτέλεσμα», δήλωσε η Daughters.


Πηγή