Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Τα συμπτώματα που δείχνουν έλλειψη σε φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β (Β9) που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επαρκής πρόσληψή του την περίοδο της κύησης προστατεύει τα μωρά από σοβαρές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Το φυλλικό οξύ είναι όμως απαραίτητο και για τα δύο φύλα σε κάθε ηλικία, καθώς εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την υγιή ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και τη σύνθεση του DNA και τη «διόρθωση» σφαλμάτων στον γενετικό κώδικα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι σε θέση να συνθέσει από μόνος του το φυλλικό οξύ, επομένως πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής μας. Οι ενήλικες χρειάζονται κατά μέσο όρο 400 μικρογραμμάρια (mcg) φυλλικού οξέος την ημέρα. Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Παράγοντες κινδύνου & συμπτώματα έλλειψης φυλλικού οξέος

Η έλλειψη φυλλικού οξέος είναι μια σπάνια διατροφική έλλειψη. Υπολογίζεται ότι λιγότερο από 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ παρουσιάζει ανεπάρκεια ή έλλειψη σε φυλλικό οξύ.

Ο κίνδυνος έλλειψης είναι αυξημένος για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. κοιλιοκάκη, νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα), καθώς ο οργανισμός τους δεν απορροφά εξίσου αποτελεσματικά τα διάφορα θρεπτικά συστατικά των τροφών. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Η έλλειψη φυλλικού οξέος στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη μεγαλοβλαστική αναιμία, η οποία χαρακτηρίζεται από τα χαμηλά επίπεδα μεγάλου μεγέθους ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, επομένως η έλλειψή του οδηγεί σε πτώση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Τα χαμηλά επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων με τη σειρά τους οδηγούν σε ανεπαρκή οξυγόνωση των ιστών του σώματος, προκαλώντας τα εξής συμπτώματα:

  • αδυναμία και κόπωση
  • νευρικότητα
  • λαχάνιασμα, δύσπνοια και άλλα αναπνευστικά προβλήματα
  • δυσκολία συγκέντρωσης

Τα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας, των μαλλιών και του δέρματος αναπλάθονται με ταχύτερο ρυθμό από άλλα. Λόγω της επίδρασης του φυλλικού οξέος στη σύνθεση και την ανάπλαση του DNA, είναι σύνηθες τα πρώτα συμπτώματα της έλλειψης να εκδηλώνονται στο στόμα και στο δέρμα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • τις μικρές πληγές (έλκη) στο στόμα ή στη γλώσσα
  • τον αποχρωματισμό του δέρματος (π.χ. χλωμό δέρμα)
  • τον αποχρωματισμό των νυχιών
  • το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών

Τα περισσότερα από τα συμπτώματα της έλλειψης φυλλικού οξέος παρατηρούνται και σε άλλες διατροφικές ελλείψεις ή παθήσεις. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να σας δείξει αν τα επίπεδα φυλλικού οξέος στον οργανισμό σας είναι χαμηλά και επομένως αν πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης είτε μέσω της διατροφής σας είτε με τη λήψη συμπληρώματος.

Πηγή: prevention.com

Δείτε κι αυτό:

Φυλλικό οξύ: Οι 7 καλύτερες διατροφικές πηγές


Πηγή