Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τεστ εγκυμοσύνης: πόσο σύντομα μετά το σεξ γίνεται;

Θέλετε να αποκτήσετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα μωρό; Ξέρετε ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες σας και προγραμματίζετε τις επαφές σας με στόχο τη σύλληψη; Είναι αλήθεια ότι η προσπάθεια να συλλάβετε μπορεί να είναι το πιο δύσκολο παιχνίδι αναμονής στο οποίο θα συμμετάσχετε ποτέ, αλλά ο στόχος του αξίζει σίγουρα αυτής της αναμονής.

Αν μάλιστα αναρωτιέστε πόσο σύντομα μετά το σεξ μπορείτε να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης, διαβάζοντας παρακάτω είναι βέβαιο ότι θα μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε.

Το πρώτο που χρειάζεται να ξέρετε είναι ότι, όταν κάνετε σεξ στις γόνιμες ημέρες σας, η σύλληψη συνήθως θα συμβεί μέσα σε ένα στενό 24ωρο παράθυρο που ακολουθεί την ωορρηξία. Αυτό συμβαίνει όταν το σπέρμα γονιμοποιεί το ωάριο μιας γυναίκας στη σάλπιγγα. Το γονιμοποιημένο ωάριο ή έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα 7  περίπου ημέρες μετά την ωορρηξία και αρχίζει να αναπτύσσεται, απελευθερώνοντας την ορμόνη εγκυμοσύνης, γνωστή ως ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Αυτή η ορμόνη ανιχνεύεται όχι μόνο με το τεστ ούρων του φαρμακείου, αλλά κι όταν γίνεται η εργαστηριακή εξέταση αίματος, που επιβεβαιώνει με ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά αν υπάρχει εγκυμοσύνη ή όχι.

Οι ειδικοί συμφωνούν ομόφωνα ότι το καλύτερο διάστημα για να κάνει μια γυναίκα ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι 10 έως 14 ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή, υποθέτοντας ότι αυτή έγινε σε πιθανή ημέρα ωορρηξίας. Συνήθως, λοιπόν, ένα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο συστήνεται να γίνει 14 ημέρες μετά την ωοθυλακιορρηξία, κοντά δηλαδή στις μέρες που περιμένετε περίοδο. Κάποια τεστ αναφέρουν ότι είναι πιο ευαίσθητα και μπορεί να δώσουν απάντηση ακόμα και 10 ημέρες μετά την ωορρηξία, παίρνοντας ως δεδομένο ότι η γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών.

Όπως, πάντως, εξηγεί ο  Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO,  η εξέταση ούρων στο σπίτι με το τεστ εγκυμοσύνης που προέρχεται από το φαρμακείο είναι λιγότερο ευαίσθητη από τη δοκιμή αίματος και δεν μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια την hCG, έως ότου τα επίπεδα των ορμονών αυξηθούν όσο προχωρά η εγκυμοσύνη. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να περιμένετε 14 ημέρες μετά την ωορρηξία για πιο ακριβή αποτελέσματα, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο. Τονίζει, μάλιστα, ότι, εάν το τεστ εγκυμοσύνης των ούρων έγινε πολύ νωρίς, μπορεί να μην ανιχνεύσει την hCG και μπορεί να είναι λανθασμένα αρνητικό.

Για να βοηθήσετε στην επίτευξη ακριβέστερων αποτελεσμάτων, όταν κάνετε τεστ εγκυμοσύνης:

  • Κάντε το τεστ το πρωί, όταν τα ούρα σας είναι λιγότερο αραιωμένα.
  • Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του. Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να έχετε κάποια τεστ που έχουν λήξει.
  • Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του πακέτου. Μπορεί να φαίνεται μικρής σημασίας αυτό, όμως είναι σημαντικό να ακολουθήσετε κάθε βήμα σωστά, όπως η αναμονή του συνιστάμενου χρονικού διαστήματος πριν από τον έλεγχο των αποτελεσμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ακρίβεια.

Τι γίνεται, όμως, με τις γυναίκες που δεν έχουν σταθερό κύκλο και δεν είναι βέβαιες πότε έχουν ωορρηξία; Πόσο γρήγορα μπορούν να κάνουν ένα τεστ εγκυμοσύνης; Ο καλύτερος τρόπος, για να αποφύγουν ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, είναι να κάνουν το τεστ εγκυμοσύνης την ημέρα της αναμενόμενης περιόδου τους. Ή αν βγει αρνητικό, να επαναλάβουν ένα δεύτερο τεστ λίγες μέρες μετά. Για τις γυναίκες που έχουν κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση η ημερομηνία του τεστ καθορίζεται από το γιατρό, ανάλογα με τον κύκλο-πρωτόκολλο που ακολούθησε. Φυσικά, με την εξέταση αίματος τα αποτελέσματα είναι έγκυρα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τεστ εγκυμοσύνης του φαρμακείου είναι το πρώτο βήμα για να δούμε αν θα είναι το αποτέλεσμα του θετικό και στη συνέχεια να το επιβεβαιώσουμε με την εξέταση αίματος, που είναι γνωστή στο κοινό και ως Β χοριακή.

Τέλος, αν μια γυναίκα κάνει την αρχική δοκιμή και έχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά στη συνέχεια δεν έχει περίοδο, τότε θα πρέπει να επανελέγξει τα αποτελέσματά της με εξέταση αίματος, εφόσον υπήρξε σεξουαλική επαφή που έθεσε την υποψία εγκυμοσύνης.  Αν είναι έγκυος, τότε η hCG του σώματος θα διπλασιάζεται κάθε μέρα και σύντομα η εξέταση θα βγει θετική.

Αν πάντως η εξέταση που κάνατε δεν έχει θετικό αποτέλεσμα, όμως η καθυστέρηση στην περίοδό σας συνεχίζεται, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια.

Επίσης, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για θέματα σύλληψης, εγκυμοσύνης και όλες τις εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε  με τον Δρ. Θάνο Παράσχο,  Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας,   Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242


Πηγή