Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Κορονοϊός: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Τι απαντά η Κομισιόν για τo εμβόλιο του κορονοϊού και το χρονοδιάγραμμα Κικίλια

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τα εμβόλια του κορονοϊού και την ημερομηνία που θα είναι έτοιμα ώστε να διατεθούν στις ευρωπαϊκές χώρες προέβη η Κομισιόν.

Κατά τη διάρκεια του briefing που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (18/8) η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Λουνέλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου επεσήμανε χαρακτηριστικά «Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελπίζουμε όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία».

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του λίγες ώρες νωρίτερα είχε πει πως η πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα φτάσει στη χώρα μας στο τέλος Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την πανδημία, που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατ. δόσεις. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν αρχές Οκτωβρίου, θα ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβρη, και θα εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες.

«Πήραμε 1 εκατ. παραπάνω εμβόλια από πέρυσι και πέρυσι πήραμε 1 εκατ. παραπάνω από πρόπερσι» τόνισε ο υπουργός.

«Δεν είναι ατέρμονη προσπάθεια…Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Αντέξαμε τόσο καλά μέχρι τώρα, θα κάνουμε όλοι μαζί ξανά την προσπάθειά μας. Θα φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Θα πλένουμε τα χέρια μας, θα τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, θα φροντίσουμε τις ευπαθείς ομάδες και θα τα καταφέρουμε» είπε.

«Δεν με απασχολούν οι κυνικοί και δεν με απασχολούν αυτοί οι οποίοι μιλούν για σενάρια συνωμοσίας. Είναι λίγοι όλοι αυτοί, είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι στη χώρα δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Η Βίβιαν Λουνέλα, κατά το briefing επεσήμανε παράλληλα πως στρατηγική της Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρίες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα κράτη – μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία, ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

«Αυτό, όμως, είναι μία εργασία εν εξελίξει καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών» είπε και παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενες.

«Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελπίζουμε όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά θα τηρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες» συμπλήρωσε.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 31ο λεπτό του παρακάτω βίντεο:


Πηγή