Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Τι είναι το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς;

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή η καρδιομυοπάθεια Takotsubo (TCM), είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από μια σειρά αγχωτικών ή τραυματικών γεγονότων.

Όταν ένα άτομο εμφανίζει TCM, ένα μέρος της καρδιάς του διευρύνεται και αποτυγχάνει να αντλήσει αίμα κανονικά, στερώντας αίμα από τα ζωτικά όργανα (και επομένως οξυγόνο). Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι στεφανιαίες αρτηρίες θα σπάσουν, προκαλώντας απόφραξη της ροής του αίματος στην καρδιά. Στο εν λόγω σύνδρομο η στάθμη των κατεχολαμινών έχει βρεθεί πολύ μεγαλύτερη ότι από άλλες σοβαρές καταστάσεις πχ έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονικό οίδημα κ.α.

Οι κατεχολαμίνες (σ.σ. οι κατεχολαμίνες αποτελούν σημαντική κατηγορία ορμονών και νευροδιαβιβαστών, που συμμετέχουν στις βιοχημικές και φυσιολογικές διεργασίες των ζωικών οργανισμών) προκαλούν σύσπαση των μικρών αρτηριδίων με αποτέλεσμα απότομη αλλά προσωρινή μείωση της αιμάτωσης του. Επίσης, η αδρεναλίνη συνδεόμενη με τα καρδιακά κύτταρα προκαλεί κατά την είσοδό της μεγάλη ποσότητα ασβεστίου επηρεάζοντας τη φυσιολογική λειτουργία τους.

Ο κίνδυνος διαφαίνεται να είναι μεγαλύτερος όταν το αίτιο είναι ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληπτικοί σπασμοί, σοβαρή ασθματική κρίση, μεγάλη αιμορραγία, υπογλυκαιμία, υψηλός πυρετός, κ.λ.π.

Τα συμπτώματα της ραγισμένης καρδιάς

Τα συμπτώματα της TCM είναι σχεδόν ίδια με εκείνα της καρδιακής προσβολής. Η βασική διαφορά είναι ότι σε ένα έμφραγμα, μια σημαντική απόφραξη σε μία από τις στεφανιαίες αρτηρίες πυροδοτεί συμπτώματα, ενώ στην TCM δεν υπάρχει φυσική απόφραξη.

Τα τρία πιο κοινά συμπτώματα της ραγισμένης καρδιακής νόσου είναι ο ξαφνικός, οξύς πόνος στο στήθος, η δύσπνοια και η λιποθυμία. Μπορεί να διαγνωστεί μέσω φυσικής εξέτασης, καθώς και με διάφορους άλλους τρόπους, όπως ακτινογραφίες θώρακα, αιματολογικές εξετάσεις και ΗΚΓ ή ΗΚΓ ή καρδιακή μαγνητική τομογραφία.

Ποιος είναι πιο πιθανό να κινδυνεύσει από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς;

Ένα άτομο με οικογενειακό ιστορικό TCM μπορεί να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο, καθώς και άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές. Ωστόσο, παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, όπως το κάπνισμα, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο TCM.

Μια μελέτη του 2021 στο Journal of the American Heart Association έδειξε ότι από το 2016-2017, η διάγνωση του συνδρόμου σπασμένης καρδιάς αυξήθηκε τουλάχιστον 6-10 φορές πιο γρήγορα για τις γυναίκες μεταξύ 60-74 ετών από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο Dr. Ilan Wittstein του Πανεπιστημίου John Hopkins, ο ακριβής λόγος για αυτό δεν είναι γνωστός, αν και πιστεύεται ότι η ορμόνη των οιστρογόνων βοηθά στην προστασία της καρδιάς από τις βλαβερές συνέπειες της αδρεναλίνης. Μόλις οι γυναίκες φτάσουν στην εμμηνόπαυση και τα επίπεδα οιστρογόνων τους μειωθούν, γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες στις καρδιακές επιδράσεις του ξαφνικού στρες.

Όμως ο Wittstein είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο USA Today ότι παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, οι άνδρες που το παρουσιάζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν.

Το TCM είναι λιγότερο θανατηφόρο από ένα έμφραγμα, με ποσοστό θνησιμότητας 2% σε σύγκριση με περίπου 12%, αλλά μπορεί να εξακολουθεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, ειδικά εάν η θεραπεία δεν χορηγείται αρκετά γρήγορα. Αλλά εάν ένα άτομο λάβει τη σωστή θεραπεία και φροντίδα παρακολούθησης, συνήθως αναρρώνει πλήρως.


Πηγή