Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Τι θα λέγατε να περάσετε 5 μέρες στο κρεβάτι για χάρη της επιστήμης;

Τι θα λέγατε να περάσετε 5 μέρες στο κρεβάτι για χάρη της επιστήμης;

Αν πάντα ήθελες να γίνεις αστροναύτης αλλά είσαι τελικά πολύ τεμπέλης για κάτι τέτοιο, υπάρχει τρόπος να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) αναζητεί γυναίκες εθελοντές για να συμμετέχουν σε μια νέα μελέτη ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς επηρεάζει η έλλειψη βάρους την υγεία των γυναικών αστροναυτών.

Είκοσι γυναίκες θα ξαπλώσουν σε ένα ειδικό κρεβάτι, μισό κρεβάτι-μισό πισίνα δηλαδή, για 5 μέρες στο Institute for Space Medicine and Physiology στην Τουλούζη της Γαλλίας.

Το κρεβάτι είναι ουσιαστικά ένα προηγμένο στρώμα νερού που μεταφέρει ασθενή πίεση στο σώμα, κάνοντάς το σχεδόν να επιπλέει. Όπως ζει δηλαδή ένας αστροναύτης σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτό το νέο ερευνητικό πρωτόκολλο με εθελόντριες, καθώς δεν έχουμε σχεδόν κανένα δεδομένο για γυναίκες», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του προγράμματος Jennifer Ngo-Anh της ESA.

Μπορεί να ακούγεται όλο ξάπλα και ραχάτι, το πράγμα είναι ωστόσο πολύ απαιτητικό, καθώς μιλάμε για απώλεια σκελετικής μάζας, οστικής μάζας και επηρεασμό της όρασης. Ακόμα και της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Αν αυτό ακούγεται παιχνιδάκι, η ESA τρέχει ταυτοχρόνως και ένα δεύτερο πρόγραμμα που θα φέρει τους εθελοντές καθηλωμένους σε κρεβάτι με κλίση κεφαλιού 6 μοιρών για… 60 μέρες.


Πηγή