Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τι μπορεί να κρύβει η βραχνάδα;

Μπορεί η βραχνάδα στη φωνή να θεωρείται γοητευτική, όμως κάποιες φορές ενδέχεται να προδίδει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Το όργανο που παράγει τη φωνή λέγεται λάρυγγας και συμμετέχει σε τρεις βασικές λειτουργίες: τη φώνηση, την κατάποση και την αναπνοή. Το κύριο ανατομικό στοιχείο του λάρυγγα είναι οι φωνητικές χορδές, δύο λευκές ταινίες που πάλλονται και έρχονται σε πλήρη επαφή μεταξύ τους ώστε να έχει κανείς μια δυνατή και καθαρή φωνή.

Η χροιά της φωνής

Κάθε φλεγμονή του φάρυγγα, του λάρυγγα ή και της μύτης μπορεί να επηρεάσει τη φωνή προκαλώντας βραχνάδα. Μια πολύ συχνή κατάσταση είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που προκαλεί μια χημικού τύπου λαρυγγίτιδα επηρεάζοντας κάποιες φορές τη χροιά της φωνής, όπως άλλωστε και το κάπνισμα, είτε ενεργητικό είτε παθητικό, ο κλιματισμός, η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών και πολλοί ακόμα εξωγενείς παράγοντες.

Επίσης, η έντονη ομιλία, ιδιαίτερα σε χώρους με θόρυβο, τραυματίζει τις φωνητικές χορδές, με αποτέλεσμα βραχνάδα, ξηρό βήχα και άλλα συμπτώματα, όπως σπάσιμο της φωνής και αίσθημα κόμπου. Τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στις φωνητικές χορδές είναι οι πολύποδες, οι κύστεις, οι κάλοι, η πολυποειδής εκφύλιση ή οίδημα του Reinke, το κοκκίωμα και, πιο σπάνια, ο καρκίνος.

Διάγνωση και θεραπεία

Σήμερα οι γιατροί διαθέτουν τα ενδοσκόπια, εύκαμπτα ή άκαμπτα, τα οποία σε σύνδεση με το μόνιτορ δίνουν ξεκάθαρη εικόνα της βλάβης. Επίσης, υπάρχει και μια πιο ειδική εξέταση, η στροβοσκόπηση, με την οποία ελέγχεται η δόνηση του ελεύθερου χείλους των χορδών και αποκαλύπτονται έτσι παθολογικά ευρήματα που δε θα εντοπίζονταν στην απλή λαρυγγοσκόπηση. Η ολοκληρωμένη διάγνωση καθορίζει τη σωστή θεραπευτική στρατηγική.

Συνήθως η θεραπεία ξεκινά με συντηρητική αγωγή και, αν αυτό δεν αποδώσει, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Για τη σωστή απόφαση χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση από πλευράς γιατρού. Το χειρουργείο μπορεί να γίνει είτε με τα κλασικά εργαλεία είτε με διάφορες μορφές laser, που είναι πολύ πιο ατραυματικές για τον ευαίσθητο βλεννογόνο των φωνητικών χορδών.

Μάλιστα ένα σημαντικό πλεονέκτημα του laser όταν πρόκειται για καρκίνο είναι ότι στη διάρκεια της επέμβασης ο γιατρός μπορεί να στείλει ταχεία βιοψία και ανάλογα με το αποτέλεσμα να προχωρήσει άμεσα στη ριζική αφαίρεσή του. Τον τελευταίο καιρό και η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται με επιτυχία στη θεραπεία αρχικών σταδίων καρκίνου του λάρυγγα.

Στις επεμβάσεις για καλοήθη βλάβη η πενθήμερη αφωνία είναι καθοριστική για τη σωστή επούλωση, ενώ καλό είναι να συστήνεται λογοθεραπεία προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά.

Η σωστή διατροφή και η αποφυγή καπνού, αλκοόλ και γενικότερα ερεθιστικών παραγόντων εξασφαλίζουν το ιδανικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα, ενώ η παρακολούθηση με λαρυγγοσκόπηση και στροβοσκόπηση μετά την επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο της υποτροπής.

Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου – Παιδο-ΩΡΛ, για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.pataridou.gr.

localStorage.clear();


Πηγή