Τετάρτη , 1 Μάιος 2024

Τι να πιείτε για να κοπεί η λιγούρα για “κάτι γλυκό”

Σε όλους συμβαίνει σχεδόν καθημερινά να νιώθουμε μια λαχτάρα για να φάμε κάτι γλυκό.

Κατά κανόνα συμβαίνει μετά από ένα γεύμα, αλλά πάντα μας πιάνουν τύψεις διότι η ζάχαρη -πέραν των άλλων προβλημάτων υγείας που συνδέεται- προκαλεί αύξηση του βάρους.

Μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία για ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών παραγόντων, των ορμονικών διακυμάνσεων και των διατροφικών επιλογών. Η επιλογή ορισμένων ποτών έναντι άλλων μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε φυσικά την επιθυμία σας για ζάχαρη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να έχει λαχτάρα για “κάτι γλυκό”, αλλά δεν θέλετε να πάρετε ζάχαρη, δείτε μερικά ποτά που θα σας βοηθήσουν.

Αναψυκτικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Τα αναψυκτικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να είναι μια τακτική επιλογή για όσους θέλουν να διαχειριστούν ή να μειώσουν την επιθυμία τους για ζάχαρη. Αυτά τα ποτά περιέχουν συνήθως λιγότερη ζάχαρη από τα αντίστοιχα πλήρους ζάχαρης, γεγονός που δυνητικά οδηγεί σε μειωμένη συνολική πρόσληψη ζάχαρης. Όταν καταναλώνονται με μέτρο, μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία για μια γλυκιά γεύση χωρίς να σας επιβαρύνουν με όλο το φορτίο ζάχαρης που βρίσκεται στα κανονικά αναψυκτικά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη σταδιακή μείωση της λαχτάρας του σώματος για γλυκά, λειτουργώντας ως σκαλοπάτι για την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνολικά.

Σε αντίθεση με τα αναψυκτικά διαίτης, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά για τη γλυκιά τους γεύση, ορισμένα αναψυκτικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδυάζουν μικρότερες ποσότητες ζάχαρης με φυσικά, μη θρεπτικά γλυκαντικά, όπως η στέβια, για να προσφέρουν τη γεύση που γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Χυμός καρπουζιού

Εάν ο χυμός φρούτων είναι αυτό που λαχταράτε, η επιλογή του χυμού καρπουζιού μπορεί να σας ξεδιψάσει ενώ θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη λαχτάρα σας για ζάχαρη. Ένα ποτήρι 235 ml χυμού καρπουζιού (πλήρως φυσικού) παρέχει περίπου 70 θερμίδες και μηδέν γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης (σημειώστε ότι περιέχει φυσικά σάκχαρα).

Αλλά ένας από τους κύριους λόγους που αυτό το ποτό μπαίνει σε αυτήν την λίστα είναι επειδή αποτελεί μια φυσική πηγή μαγνησίου. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της λαχτάρας για ζάχαρη, καθώς αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Χωρίς αρκετό μαγνήσιο, το σώμα μπορεί να δυσκολευτεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένη επιθυμία για “κάτι γλυκό” ως γρήγορη πηγή ενέργειας. Στα 235 ml χυμού καρπουζιού υπάρχουν 24 γραμμάρια μαγνησίου.

Matcha

Το Matcha, μια φίνα αλεσμένη σκόνη που παρασκευάζεται από ειδικά καλλιεργημένα και επεξεργασμένα φύλλα πράσινου τσαγιού, έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα για την μοναδική γεύση και τα οφέλη για την υγεία. Η ικανότητά του να βοηθά στη διαχείριση της λαχτάρας για ζάχαρη πηγάζει από την υψηλή περιεκτικότητά του σε L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που προάγει τη χαλάρωση και την ευεξία, ενώ μειώνει το στρες και το άγχος, που είναι κοινά ερεθίσματα για την επιθυμία για ζάχαρη.

Εάν δεν είστε λάτρης του matcha, το παραδοσιακό πράσινο τσάι θα λειτουργούσε παρόμοια.

Κομπούχα

Η κομπούχα είναι ένα τσάι που έχει υποστεί ζύμωση, γνωστό για την πικάντικη γεύση του και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα την συνεισφορά του στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτή η ευεργετική επίδραση μπορεί να αποδοθεί στην παρουσία οξικού οξέος, που παράγεται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Το οξικό οξύ πιστεύεται ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στον οργανισμό να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη πιο αποτελεσματικά και -ενδεχομένως- μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η κομπούχα περιέχει προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου: ένας παράγοντας που συνδέεται με τον βελτιωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης και ορισμένες λιγούρες και επιθυμίες για φαγητό.

Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση κομπούχα με ποικίλα προβιοτικά βακτήρια μπορεί να μειώσει τα σάκχαρα στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Όταν επιλέγετε kombucha, φροντίστε να είναι μία με ζωντανά βακτήρια που προέρχονται από διαφορετικά στελέχη και ότι περιέχει οξικό οξύ.

Πηγή: eatthis.com


Πηγή