Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της φλεγμονής

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδοτικά που έχει η φύση στο «οπλοστάσιό» της.

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία και δεν είναι τυχαίο πως έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς στην Κίνα. Είναι ασφαλές να καταναλώνετε έως και οκτώ φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα ενώ αν είστε έγκυος δεν πρέπει να πίνετε πάνω από έξι.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατάποση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για τέσσερις εβδομάδες μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη φλεγμονή του εντέρου. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που αξιολογούν εάν οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να μειωθούν από το πράσινο τσάι.

«Το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ουσιών που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Τώρα μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς το πράσινο τσάι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο έντερο», δήλωσε η Δρ. Anjali Mone, γαστρεντερολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill η οποία στη συνέχεια εξήγησε πως «η εντερική διαπερατότητα επιτρέπει στα βακτήρια και άλλες τοξίνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος οδηγώντας σε φλεγμονή».

Τι διαπίστωσε η μελέτη

Αυτή η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Developments in Nutrition περιελάβανε 40 συμμετέχοντες, 21 με μεταβολικό σύνδρομο και 19 υγιείς ενήλικες. Στους συμμετέχοντες δόθηκε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού για 28 ημέρες. Στη συνέχεια, για άλλες 28 ημέρες έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα για τους συμμετέχοντες ήταν χαμηλότερα για όσους έλαβαν το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η «αγωγή» με πράσινο τσάι στη μελέτη αποδείχθηκε, επίσης, ότι μειώνει τις φλεγμονές του εντέρου.

Ο ανώτερος συν-συγγραφέας της μελέτης Richard Bruno, PhD, καθηγητής διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δήλωσε ότι τα ευρήματα εμφάνισαν οφέλη μετά από ένα μήνα.

«Αυτό που φαίνεται μέσα από την έρευνα είναι ότι μέσα σε ένα μήνα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τη γλυκόζη στο αίμα τόσο σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο όσο και σε υγιείς ανθρώπους. Η μείωση της γλυκόζης στο αίμα φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής του εντέρου, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας» ανέφερε σε δήλωσή του ο Bruno.

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;

Το μεταβολικό σύνδρομο εκδηλώνεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, μείωση της ενέργειας, αύξηση του σωματικού βάρους και εναπόθεση σπλαχνικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη. Μπορούν επίσης να παρουσιαστούν διαταραχές στην έμμηνο ρύση, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εντερικό φραγμό, προκαλώντας έτσι διαρροή του εντέρου, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να συμβάλει στο μεταβολικό σύνδρομο. Εάν ένας ασθενής κινδυνεύει από μεταβολικό σύνδρομο, επιβάλλονται τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διατροφή και της απώλειας βάρους, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο καθώς απαιτεί προσπάθεια.

«Αυτά τα αποτελέσματα που προέρχονται από τη μελέτη είναι πολλά υποσχόμενα και μπορεί να προσφέρουν ένα νέο εργαλείο για τη διαχείριση ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο εξαιτίας του μεταβολικού συνδρόμου», δήλωσε η Mone η οποία συνέχισε λέγοντας: «Τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης στοχεύοντας στην καλύτερη υγεία του εντέρου και της συνολικής υγείας».

Hot Green Tea With Tea Leaves And Vintage Tea Pot Clay.

Οι παρενέργειες του πράσινου τσαγιού

Πίνοντας πάρα πολύ πράσινο τσάι ή πάρα πολύ εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να υπάρξουν κάποιες παρενέργειες για τον οργανισμό.

Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει 28 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης. Αυτή η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τον καφέ, ο οποίος εμπεριέχει 96 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά μερίδα. Ωστόσο, αν καταναλώσετε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενδεχομένως έχετε καταναλώσει υψηλό επίπεδο καφεΐνης. Επίσης, το πράσινο τσάι έχει συσχετιστεί με την ηπατική και νεφρική βλάβη, την εμφάνιση αλλεργιών και το γλαύκωμα.

Τέλος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να πίνετε πράσινο τσάι εάν παίρνετε κλοζαπίνη, ασπιρίνη, λίθιο και άλλα φάρμακα.


Πηγή