Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Το κορίτσι που γεννήθηκε οροθετικό και σήμερα είναι καλά χωρίς αντιρετροϊκά

Με έκπληξη αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες την περίπτωση ενός κοριτσιού από τη Νότια Αφρική, που γεννήθηκε οροθετικό- δηλαδή με τον ιό HIV- αλλά ύστερα από έναν χρόνο θεραπείας φαίνεται πως απαλλάχτηκε από τον ιό και είναι καλά, χωρίς φαρμακευτική αγωγή εδώ και 8,5 χρόνια.

Οι οροθετικοί ασθενείς, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, συνήθως χρειάζεται να συνεχίζουν δια βίου την αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα προκειμένου να μη νοσήσουν από AIDS. Ωστόσο, το κοριτσάκι αυτό εξακολουθεί να μη λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και σε ηλικία πλέον σχεδόν δέκα ετών δεν εμφανίζει σημάδια της νόσου.

Η ιστορία της μικρής γεννά ελπίδα στους 37 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που είναι φορείς του ιού που προκαλεί το AIDS. Οι ειδικοί είναι ωστόσο επιφυλακτικοί, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά σπάνια περίπτωση.

«Γεννά περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία απαντά» δήλωσε η Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, ερευνήτρια στο Desmond Tutu HIV Centre της Νότιας Αφρικής και πρόεδρος της International AIDS Society.

Το παιδί, η ταυτότητα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, συμμετείχε σε κλινική δοκιμή κατά την οποία οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της θεραπείας σε οροθετικά βρέφη κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, στη συνέχεια διέκοψαν την θεραπεία και έπειτα ξεκίνησαν την αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) και την παρακολούθηση για το αν τέθηκε υπό έλεγχο ο HIV.

Από τους 37 εκατομμύρια ασθενείς με HIV, 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή θεραπεία.

Όπως ανακοίνωσαν οι Nοτιοαφρικανοί ερευνητές, στην πλειονότητα των ασθενών με HIV ο ιός πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό τους αν σταματήσουν την θεραπεία, κάτι που δεν συνέβη με τη 10χρονη.

Το κοριτσάκι κόλλησε τον ιό από την μητέρα του. Η θεραπεία ART ξεκίνησε όταν ήταν σχεδόν εννέα εβδομάδων, αλλά διακόπηκε σε ηλικία 40 εβδομάδων όταν ο ιός είχε κατασταλεί και το παιδί τέθηκε υπό τακτική παρακολούθηση για το ενδεχόμενο υποτροπής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε ηλικία 9,5 ετών το παιδί ήταν κλινικά ασυμπτωματικό.

Η ειδική του ιού HIV στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Σάρον Λιούιν δήλωσε ότι η υπόθεση της μικρής ανοίγει ένα παράθυρο στον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ελέγχει την αναπαραγωγή του ιού όταν διακόπτεται η θεραπεία. Ωστόσο, αναφορικά με την επιστημονική έρευνα για την ανακάλυψη θεραπείας για τον HIV και το AIDS, όπως είπε η ίδια στο Reuters, φαίνεται ότι απλώς επιβεβαιώνει προηγούμενες πληροφορίες για παρεμφερείς σπάνιες περιπτώσεις.

«Γνωρίζουμε ότι, πολύ σπάνια, ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία και την σταμάτησαν, στη συνέχεια κατάφεραν να ελέγξουν τον ιό».

localStorage.clear();


Πηγή