Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το προβιοτικό που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά ή «καλά» βακτήρια, που προστίθενται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν την ικανότητα να αλλάζουν την χημεία του εγκεφάλου και να καταπραΰνουν τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών και των διαταραχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ προβιοτικών και βελτίωσης των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενήλικοι πάσχοντες από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μετά τη λήψη του προβιοτικού Bifidobacterium longum NCC3001 σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 44 ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ελαφρά ως μέτρια κατάθλιψη, οι οποίοι τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 10 εβδομάδες.

Μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν καθημερινή δόση του Bifidobacterium longum NCC3001, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μετά το πέρας 6 εβδομάδων, ποσοστό 64% των ασθενών που λάμβαναν προβιοτικό είχαν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με ποσοστό 32% της ομάδας του placebo.

Ο Δρ. Premysl Bercik, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένου προβιοτικού μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα στο έντερο και ψυχολογικά θέματα που συνδέονται με την πάθηση.

Σημείωσε επίσης ότι ανοίγει νέους δρόμος όχι μόνο για την αντιμετώπιση ασθενών με εντερικές διαταραχές αλλά και για ασθενείς με ψυχικές νόσους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology.

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει η διατροφή

Προβιοτικά: Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν και γιατί


Πηγή