Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το φρούτο που μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Περίπου 1 στους 4 θανάτους στη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α. προκαλούνται από καρδιοπάθειες, ενώ το 16% των θανάτων που οφείλονται σε καρδιοπάθειες συνδέονται με την ελλιπή κατανάλωση φρούτων.

Νέα επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο των φρούτων για την υγεία και την πρόληψη πολλών ασθενειών.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μιας χούφτας μούρων την ημέρα μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η δύναμη των μούρων οφείλεται στις ανθοκυανίνες, τα αντιοξειδωτικά που τους δίνουν το κόκκινο, μπλε ή μοβ χρώμα.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη μείωση της σκλήρυνσης των αρτηριών, της αρτηριακής πίεσης και του δείκτη φλεγμονής στον οργανισμό, παράγοντες που σχετίζονται με τις καρδιοπάθειες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ανθοκυανινών και των καρδιοπαθειών.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, μία με δύο μερίδες κάποιου είδους μούρων την ημέρα, π.χ. μύρτιλα, βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες κ.ά. προσφέρουν αρκετές ανθοκυανίνες ώστε να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η δράση των ανθοκυανινών είναι ισχυρότερη στους νέους ενήλικες απ’ ό,τι στους μεγαλύτερους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά αλλάζουν τα επίπεδα των βακτηριδίων στο έντερο, κάτι που επιδρά ευεργετικά στις αρτηρίες, στη μείωση της πίεσης αλλά και στις φλεγμονές.

Ειδικά τα μύρτιλα, ενισχύουν κατά 9% και τα αντανακλαστικά των παιδιών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχουν, τις αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν την επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και ταυτόχρονα αναγεννούν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Claire Williams από το Πανεπιστήμιο του Reading δήλωσε: «Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες που συναντάμε σε φρούτα και λαχανικά, σε χυμούς αλλά και στο τσάι και στη μαύρη σοκολάτα και συνδέονται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, αφού έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική δράση».

Διαβάστε επίσης:

Οι ιδανικοί συνδυασμοί φρούτων για αποτοξίνωση, τόνωση, καταπολέμηση της φλεγμονής (pics)

Η αντιοξειδωτική ουσία που «φρενάρει» την εξάπλωση του καρκίνου

Διατροφή: Οι κορυφαίες πηγές αντιοξειδωτικών σε φωτογραφίες


Πηγή