Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το 75% των γυναικών δεν έχουν υγιές βάρος στην εγκυμοσύνη – Πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρετε

Διεθνής μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία από Ασία, ΗΠΑ και Ευρώπη δείχνει ότι ποσοστό 23% των γυναικών δεν παίρνουν αρκετά κιλά στην εγκυμοσύνη τους ενώ ποσοστό πάνω από 50% παίρνουν υπερβολικά πολλά.

Συνολικά, περίπου το 75% των γυναικών δεν έχουν υγιές βάρος στην εγκυμοσύνη τους.

Τόσο το πολύ χαμηλό όσο και το υπερβολικό βάρος της γυναίκας είναι επικίνδυνο, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, καθώς οδηγεί σε πρόωρους τοκετούς ή περιττές καισαρικές.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μονάς της Αυστραλίας, βασίστηκε σε περισσότερες από 5.000 παλαιότερες έρευνες σε γυναίκες από την Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες δεν παίρνει το συνιστώμενο βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ενώ πάνω από μία στις δύο παίρνει πάρα πολλά κιλά. Επίσης, το 7% των γυναικών είναι λιποβαρείς και το 38% υπέρβαρες ή παχύσαρκες ως έγκυοι.

Οι γυναίκες που παίρνουν πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη τους είναι πιο πιθανό να κυοφορούν ένα μωρό πολλών κιλών και επομένως να χρειαστεί να γεννήσουν με καισαρική τομή. Από την άλλη, οι αδύνατες γυναίκες που δεν παίρνουν αρκετά κιλά διατρέχουν 8% κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρές μωρό και 8% κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα.

«Η αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη σε επίπεδα χαμηλότερα ή υψηλότερα από τα συνιστώμενα συσχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων για τη μητέρα και το μωρό» καταλήγουν οι ερευνητές στο συμπέρασμα της μελέτης τους, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

Οι οδηγίες των ειδικών αναφέρουν ότι μια λιποβαρής γυναίκα (ΔΜΣ κάτω από 18,5) επιτρέπεται να πάρει 12,5-18 κιλά στην εγκυμοσύνη της, μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 18,5-24,9) 11,5-16 κιλά, μια υπέρβαρη γυναίκα (ΔΜΣ 25-29,9) 7-11 κιλά, ενώ μια παχύσαρκη γυναίκα (ΔΜΣ πάνω από 30) 5-9 κιλά.

Δείτε κι αυτό:

Δίαιτα στην εγκυμοσύνη: Ποιο κίνδυνο κρύβει για την ψυχική υγεία του παιδιού

Αύξηση βάρους ανάμεσα στις εγκυμοσύνες: Ποιοι οι κίνδυνοι για το μωρό


Πηγή