Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Τρανς λιπαρά: Οι επιπτώσεις στη μνήμη

Η κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα από 645 υγιείς άνδρες που κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο και στη συνέχεια να λάβουν μέρος σε ένα τεστ μνήμης.

Η δοκιμή περιλάμβανε ένα σύνολο 104 καρτών, που το καθένα έφερε μια λέξη. Οι άνδρες έπρεπε να θυμηθούν αν κάθε λέξη ήταν καινούργια ή αν είχε περάσει κι άλλη φορά από μπροστά τους.

Οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερα τρανς λιπαρά είχαν τις πιο κακές επιδόσεις σε τεστ ανάκλησης των λέξεων που είδαν. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες 45 ετών και κάτω θυμήθηκαν 86 λέξεις.

Όμως, για κάθε επιπλέον γραμμάριο τρανς λιπαρών οξέων που κατανάλωναν καθημερινά, η απόδοσή τους έπεφτε κατά 0,76 %.

Οι άνδρες των οποίων η καθημερινή διατροφή περιείχε περίπου 16 γραμμάρια τρανς λιπαρά θυμήθηκαν 12 λιγότερες σωστές λέξεις, ενώ οι άνδρες που κατανάλωναν 28 γραμμάρια τρανς λιπαρών καθημερινά, θυμήθηκαν περίπου 21 λιγότερες σωστές λέξεις.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια δεν είναι πλέον «γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλείς τροφές», ονομασία που για δεκαετίες είχε επιτρέψει στις εταιρείες να χρησιμοποιούν στα έλαια και σε μια ευρεία ποικιλία προϊόντων διατροφής.


Πηγή