Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τροφές για την αντιμετώπιση αλλεργιών

Με την πρώτη ελαφριά αύξηση της θερμοκρασίας, η γύρη κάνει αισθητή την παρουσία της.

Κι έτσι αρχίζουν τα πρώτα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ξερός βήχας, ενοχλητικά επαναλαμβανόμενα φτερνίσματα, φαγούρα στη μύτη και πολλά άλλα. Υπάρχουν όμως μερικά tips που μπορούν να ανακουφίσουν τα παραπάνω συμπτώματα, ξεκινώντας από την κουζίνα σας!

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει κερσετίνη και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό ώστε ο οργανισμός να αντιστέκεται πιο σθεναρά στα αλλεργιογόνα.

Ξηροί καρποί

Τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών, κυρίως τα ωφέλιμα λιπαρά που μας παρέχουν, καταστέλλουν τις φλεγμονές στους ιστούς της ρινικής κοιλότητας και του λαιμού.

Γιαούρτι

Τα προβιοτικά του γιαουρτιού μπορούν να περιορίσουν την αλλεργική αντίδραση στη γύρη. Τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια ενισχύουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού και παράλληλα καταστέλλουν την αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα.

Μπρόκολο

Εκτός από κερσετίνη, το μπρόκολο περιέχει επίσης σουλφοραφάνη, μια σύνθετη ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η σουλφοραφάνη είναι αντιοξειδωτική κι έτσι καταπολεμά τις φλεγμονές στο αναπνευστικό, οι οποίες ευθύνονται για την εκδήλωση του άσθματος, της αλλεργίας και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Μήλο

Το μήλο περιέχει κερσετίνη (βαλανοκετόνη), ένα φλαβονοειδές που προστατεύει από τις αλλεργίες και το άσθμα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση. Οι πολυφαινόλες του μήλου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές. Συγκεκριμένα, εξουδετερώνουν την επίδραση των Ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της φλεγμονής.

Πηγή: Σύλλογος Ασθενών με αλλεργικές παθήσεις «ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ»

Δείτε κι αυτό:

Τέσσερα tips για να «τιθασεύσετε» τις αλλεργίες της άνοιξης

Αλλεργίες: 4 λόγοι που επιδεινώνονται


Πηγή