Παρασκευή , 17 Μάιος 2024

Τροφές με καλούς υδατάνθρακες για την υγεία

Μήπως αποφεύγετε τους υδατάνθρακες σε απόλυτο βαθμό, διότι πιστεύετε ότι είναι υπεύθυνοι για όλα τα κακά της διατροφής;

Η δρ. Christine Nguyen, οικογενειακή γιατρός στην Mayo Clinic, λέει ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες κακοί και πως υπάρχουν πολλές τροφές με καλούς υδατάνθρακες.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι απαραίτητα για την υγεία, βοηθώντας την πέψη, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών.

Όσον αφορά τις επιλογές τροφίμων, μπορεί να υπάρχουν πολλά να διαλέξετε. Η δρ. Nguyen λέει απλά να επιλέξετε προσεκτικά:

“Ιδανικά, πρέπει να διαλέγουμε τροφές που είναι ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή τροφές με τους λεγόμενους λευκούς υδατάνθρακες”.

Οι υδατάνθρακες είναι πηγή ενέργειας, αλλά δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι.

  • Οι απλοί υδατάνθρακες, που βρίσκονται σε εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ με ζάχαρη, για παράδειγμα, θεωρούνται κακοί υδατάνθρακες, επειδή μπορούν να οδηγήσουν σε γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και να παρέχουν κενές θερμίδες.
  • Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που βρίσκονται φυσικά στα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, θεωρούνται καλοί υδατάνθρακες και είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιεινή διατροφή.

“Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σημαντικά επειδή περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, που μπορεί να μην λαμβάνουμε από άλλες πηγές. Μπορούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του γεύματός μας, για να το κάνουν χορταστικό και θρεπτικό”, λέει η δρ. Nguyen.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να επιλέξετε υγιεινούς/καλούς υδατάνθρακες στη θέση των επεξεργασμένων/κακών υδατανθράκων. Δοκιμάστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως η κινόα, λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες και φρέσκα φρούτα, όπως μήλα και βατόμουρα.

Οι φυτικές ίνες είναι ωφέλιμες όχι μόνο για την υγεία του εντέρου, αλλά και για τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, τη βελτίωση των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή: mayoclinic.org


Πηγή