Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Υγειονομικός συναγερμός: Η μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει επικρατήσει παγκοσμίως είναι μάλλον πιο μεταδοτική

Υγειονομικός συναγερμός: Η μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει επικρατήσει παγκοσμίως είναι μάλλον πιο μεταδοτική

Ένα στέλεχος του κορονοϊού που εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο φαίνεται πως έχει επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη και οι μελέτες το θεωρούν ακόμα πιο μεταδοτικό.

Η μεταλλαγμένη εκδοχή του SARS-CoV-2 εντοπίζεται μονίμως στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Πρόσφατη μελέτη 5.000 κρουσμάτων Covid-19 στο Χιούστον του Τέξας έδειξε πως το 99,9% των ασθενών έπασχαν από το νέο στέλεχος, που αποκαλείται D614G.

Το αντίστοιχο ποσοστό σε κρούσματα νοσοκομείου της Νέας Υόρκης ανήλθε επίσης στο 99%.

Η μετάλλαξη αυτή εντοπίζεται πια στο 85% όλων των κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως (το ποσοστό ήταν στο 70% τον Μάιο) και υπάρχουν μελέτες που την εμφανίζουν πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού.

Η D614G εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο στην Ευρώπη και ταξίδεψε μέσω των διεθνών πτήσεων σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική και την Ασία ως και την Ωκεανία, μέσα σε μερικές βδομάδες.

Η επιστήμη προσπαθεί να κατανοήσει πώς ακριβώς επικράτησε το στέλεχος D614G και έγινε κυρίαρχο. Υποθέτουν πως η μετάλλαξη D614G αυξάνει το ιικό φορτίο του κορονοϊού στο ανώτερο αναπνευστικό.

Κάτι που κάνει πολύ πιο πιθανή τη μετάδοσή του στους άλλους, όσο το κρούσμα μιλά, βήχει ή φτερνίζεται.

«Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται όσο κυκλοφορεί στον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης του Χιούστον, Dr Ilya Finkelstein.

Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει πως το κυρίαρχο πια στέλεχος του κορονοϊού είναι πολύ πιο μεταδοτικό. Άλλες βρίσκουν μεν πως κολλάει ευκολότερα, το θεωρούν ωστόσο λιγότερο θανατηφόρο.


Πηγή