Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Υπέρταση: Τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή ως υπέρταση, είναι σε μεγάλο ποσοστό μια ασυμπτωματική κατάσταση.

Εάν δεν ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση επειδή δεν παρουσιάζετε κάποιο σύμπτωμα το οποίο θα σας κινητοποιήσει, θέτετε την υγεία σας σε μεγάλο κίνδυνο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη, καθώς καταστρέφει τις αρτηρίες, προκαλώντας στενώσεις ή ανευρύσματα.

Επιπλέον, κουράζει την καρδιά, με επακόλουθο να οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Όλοι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε σε τι επίπεδα βρίσκεται η αρτηριακή μας πίεση, προκειμένου να εμποδίσουμε την εξέλιξή της.

Τα συνιστώμενα όρια της πίεσης μεταβάλλονται διαρκώς, με τάση να ελαττώνονται, καθώς μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν συστολική αρτηριακή πίεση (η «μεγάλη» πίεση) 110 mmΗg έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους έχουν «μεγάλη» πίεση 130.

Έτσι, πιστεύεται πλέον ότι η ιδανική αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 120/80 mmΗg- η επίσημη σύσταση, όμως, είναι να διατηρείται χαμηλότερα από 140/90 mmΗg στον γενικό πληθυσμό και κάτω από 130/80 mmΗg στους διαβητικούς και τους καρδιοπαθείς.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί μύθο ότι η υπέρταση προκαλεί συμπτώματα. Εν τούτοις μία σειρά καταστάσεων μπορεί να συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αγνοούνται.


Πηγή