Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Υπερφόρτιση σιδήρου: Οι επιπτώσεις στην υγεία (εικόνες)

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου μέσω των τροφών.

Αγνοούν όμως τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα: η υπερφόρτιση σιδήρου, δηλαδή το να έχει κανείς υπερβολικά αυξημένα επίπεδα του ιχνοστοιχείου στο αίμα του.

Ο σίδηρος αποτελεί σημαντικό τμήμα διαφόρων πρωτεϊνών που μεταφέρουν οξυγόνο στον οργανισμό: της αιμοσφαιρίνης που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια, της μυοσφαιρίνης που τροφοδοτεί με οξυγόνο τους μύες κ.λπ.

Όσο περισσότερος σίδηρος απορροφάται από τα διάφορα τρόφιμα, τόσο αυξάνονται τα αποθέματα του οργανισμού, κάτι που εκ φύσεως συμβαίνει σε όσους πάσχουν από αιμοχρωμάτωση, μία διαταραχή που προσβάλλει 1 άνθρωπο ανά 250 και αυξάνει από μόνη της την απορρόφηση σιδήρου.

Το πρόβλημα με τον πολύ σίδηρο είναι ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να απαλλαγεί εύκολα από αυτόν, εκτός κι αν υπάρξει αιμορραγία, όπως συμβαίνει στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με την έμμηνο ρύση.

Μελέτες δείχνουν ότι η υπερφόρτιση σιδήρου μπορεί να βλάψει τα εσωτερικά όργανα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης των παρακάτω επιπλοκών:


Πηγή