Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Υπνική άπνοια: Γιατί οι πάσχοντες πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

Όσοι πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια είναι απαραίτητο να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις ενόψει του επερχόμενου κύματος γρίπης, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Ο λόγος είναι ότι ακόμη και αν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν στο νοσοκομείο λόγω γρίπης.

Οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Dartmouth-Hitchcock ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 53 ασθενών με υπνική άπνοια και διαγνωσμένη γρίπη μεταξύ 2016-2018.

Οι 28 ασθενείς που δεν έδειξαν συμμόρφωση με τη θεραπεία με μάσκα είχαν μέση ηλικία τα 63 έτη, και ήταν σε ποσοστό 54% άνδρες. Οι 25 ασθενείς που ακολούθησαν τη θεραπεία ήταν κατά μέσο όρο 60 ετών, με τους άνδρες να αποτελούν το 52%.

Ως συμμόρφωση με τη χρήση μάσκας θετικής πίεσης ορίζεται η χρήση τουλάχιστον τεσσάρων ωρών κάθε βράδυ για το 70% τουλάχιστον του διαστήματος που μελετήθηκε.

Το 75% όσων δεν έκαναν χρήση της μάσκας, είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης, σε σύγκριση με το 56% των ασθενών που έκαναν σωστή χρήση της μάσκας. Αν και στατιστικά η διαφορά δεν είναι σημαντική, οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο κακός ύπνος ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Τα αποτελέσματα της αναδρομικής μελέτης έδειξαν ότι το 61% των ασθενών (17 από τους 28) που είτε δεν είχαν λάβει συνταγογράφηση για μάσκα είτε δεν συμμορφώθηκαν με αυτή τη θεραπεία, νοσηλεύτηκαν με γρίπη, σε σύγκριση με το 24% των ασθενών (6 από 25) που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Στατιστικά, οι ασθενείς που δεν τηρούσαν την αγωγή με μάσκα θετικής πίεσης είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν εξαιτίας της γρίπης, παρά το μεγαλύτερο ποσοστό αντιγριπικού εμβολιασμού στην ομάδα.

Σύμφωνα με τον Δρα Glen Greenough, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής, ψυχιατρικής και νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Dartmouth-Hitchcock στο Λίβανο, η μελέτη ενισχύει τα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο ύπνος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία.

Όπως τόνισε, «το αποτέλεσμα της μελέτης αναδεικνύει τη χρήση μάσκας που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, ως σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης. Αυτό συνεπάγεται πως η θεραπεία της υπνικής άνοιας και, συνεπώς, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα με παράλληλη ανακούφιση για τα συστήματα υγείας, λόγω του περιορισμού περιπτώσεων νοσηλείας».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Sleep Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Υπνική άπνοια: Πόσα λεπτά άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο

Υπνική άπνοια: Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στις γυναίκες;

Αυξημένος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους ροχαλίζουν

 

 


Πηγή