Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Υπό εξαφάνιση το ανδρικό σπέρμα – Οι βασικές αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας

Προειδοποίηση που σοκάρει, σύμφωνα με την οποία η ανθρωπότητα απειλείται με αφανισμό εάν οι νέοι άνδρες εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν μείωση στην ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματός τους, απευθύνει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Μελετώντας τα ευρήματα 185 προγενέστερων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1973 και 2011, επιστήμονες από το Ισραήλ, τη Δανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες της Βορείου Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα σε λιγότερο από 40 χρόνια.

Επιπλέον, έχει μειωθεί κατά σχεδόν 60% και ο όγκος του παραγόμενου σπέρματος.

«Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και το περιβάλλον και τα χημικά στα οποία εκτιθέμεθα, ανησυχώ πολύ για το τι θα συμβεί στο μέλλον», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής ερευνητής δρ Hagai Levine, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

«Τελικά θα υπάρξει πρόβλημα με την αναπαραγωγή στο σύνολό της και το επακόλουθο θα μπορούσε να είναι η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες στη Δύση φθάνει το 52,4% και στον ολικό όγκο σπέρματος το 59,3%.

Το σοβαρότερο, όμως, είναι ότι βρήκαν ενδείξεις πως η μείωση της ποιότητας του σπέρματος στους άνδρες των συγκεκριμένων περιοχών συνεχίζεται και μάλιστα έχει αυξητικές τάσεις.

Ανάλογη μείωση δεν παρατηρείται στη Νότιο Αμερική, την Ασία και την Αφρική, αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι σε αυτές τις περιοχές έχουν διεξαχθεί πολύ λιγότερες μελέτες, ενώ σιγά-σιγά αναπτύσσονται οικονομικά και αυτές, οπότε μπορεί σύντομα να βρεθούν αντιμέτωπες με την ίδια κατάσταση.

Οι ειδικοί δεν ξέρουν γιατί ακριβώς φθίνει η ποιότητα του σπέρματος, αλλά πιστεύουν ότι η αιτία είναι ένας συνδυασμός καπνίσματος, καθιστικής ζωής, παχυσαρκίας, στρες, κακής διατροφής και έκθεσης σε κάθε είδους χημικά και πλαστικά.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Human Reproduction Update.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρική γονιμότητα: Πόσο μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας – Ποιοι άλλοι παράγοντες την επηρεάζουν

Τροφές που βλάπτουν το σπέρμα και δυσχεραίνουν τη σύλληψη


Πηγή