Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Φούσκωμα: 6 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Εκτός από τις τροφές που όλοι γνωρίζουμε ότι προκαλούν φούσκωμα, π.χ. τα φασόλια, υπάρχουν και άλλες που δεν τις έχουμε συνδυάσει με αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, είναι όμως εξίσου ένοχες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τις καταναλώνετε, καθώς κάποιες είναι και πολύ ωφέλιμες, μπορείτε όμως να τις αποφεύγετε σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Τσίχλες χωρίς ζάχαρη

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι και φούσκωμα. Ο πρώτος είναι ότι κατά το μάσημα τσίχλας καταπίνετε και αέρα μέρος του οποίου καταλήγει στο στομάχι. Ο δεύτερος είναι οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται στις τσίχλες, οι οποίες προκαλούν στομαχικές διαταραχές, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Η ένωση των γλυκαντικών και των βακτηρίων του εντέρου στην πεπτική οδό προκαλεί την απελευθέρωση αερίων, οδηγώντας σε φούσκωμα, κράμπες, πόνο και/ή διάρροια. Αν παρατηρείτε τέτοια συμπτώματα, αποφεύγετε τις τσίχλες που περιέχουν ξυλιτόλη, μαννιτόλη, σορβιτόλη, μαλτιτόλη, και ερυθριτόλη.

Ανθρακούχο νερό

Είναι γνωστό ότι τα αναψυκτικά προκαλούν φούσκωμα. Δεν ευθύνονται όμως μόνο οι γλυκαντικές ουσίες αλλά και οι φυσαλίδες που αυξάνουν την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στο στομάχι. Για να διαπιστώσετε αν ο ένοχος είναι το ανθρακούχο νερό, δοκιμάστε να φάτε το ίδιο γεύμα με τη συνοδεία νερού ή με ανθρακούχο και κάντε τη σύγκριση.

bigstock Sparkling Water And Lemon Slic 91864223

Σκόρδο

Το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το πράσο προκαλούν πρήξιμο ειδικά όταν είναι μαγειρεμένα και σε συνδυασμό με το αλάτι του φαγητού. Αυτό συμβαίνει λόγω της κακής απορρόφησής τους από το έντερο. Περισσότερο επηρεάζουν τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Είναι λιγότερο ενοχλητικό πάντως όταν καταναλώνεται ωμό.

bigstock Garlic On A Wooden Surface Clo 117113795

Ποπ κορν

Μπορεί να ενδείκνυται για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς προκαλεί αίσθημα πληρότητας, από την άλλη όμως το ποπ κορν προκαλεί και φούσκωμα λόγω του όγκου που καταλαμβάνει στο στομάχι σας.

bigstock Pop Corn Time 128743094

Μεγάλες σαλάτες

Όπως συμβαίνει με τα ποπ κορν, μια μεγάλη σαλάτα θα καταλάβει μεγάλο χώρο στο στομάχι σας προκαλώντας φούσκωμα. Μπορεί επίσης να περιέχει «ένοχα» για φούσκωμα συστατικά όπως λάχανο, μανιτάρια και κρεμμύδια. Αν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κινδυνεύετε περισσότερο από ενοχλήσεις τρώγοντας μια τέτοια σαλάτα.

bigstock 142447346

Σκέτος καφές

Όσοι πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη, αποφεύγουν την προσθήκη γάλακτος ή κρέμας στον καφέ τους. Ο σκέτος καφές όμως είναι εξίσου ερεθιστικός για το στομάχι σας λόγω της οξύτητάς του. Η προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών ουσιών μπορεί να το κάνει ακόμη χειρότερο.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα ξεχωρίσετε το φούσκωμα από την πραγματική αύξηση του βάρους


Πηγή