Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

#ΦτουΞελευθερία από τις δεσμεύσεις της ψωρίασης: Πώς οι ασθενείς θα σταματήσουν το «κρυφτό»;

Είναι, δυστυχώς, κοινώς παραδεκτό πως οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση μπαίνουν σε μία διαδικασία να το κρύψουν από τους γύρω τους, συνειδητά ή ασυνείδητα.

Ειδικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα με την πάθηση αυτή, το ιδιότυπο «κρυφτό» γίνεται «κανονικότητα» από την οποία αισθάνονται πως δεν μπορούν πλέον να ξεφύγουν. Το γεγονός αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις, περιπλέκει την κατάσταση και τα δεδομένα του ασθενούς, ενώ μπορεί ακόμα και να γίνει αφορμή για δυσμενείς εξελίξεις σε μια σειρά από άλλους τομείς. Μάλιστα, όσο περισσότερο εγκλωβίζονται οι ασθενείς σε αυτή την κατάσταση, τόσο απομακρύνονται από τη σωστή ενημέρωση για την ψωρίαση – που μπορεί πράγματι να αποτελέσει το έναυσμα για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πάθησής τους.

Τι είναι η ψωρίαση και ποιους αφορά

Αξίζει να γνωρίζουμε πως η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική – επομένως, ιατρικά, αυτό το «κρυφτό» στο οποίο υποκύπτουν οι ασθενείς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα δεδομένα της ασθένειας, υπό αυτή την έννοια. Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση του δέρματος που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άνθρωπο. Δεν σχετίζεται με το φύλο, τη φυλή ή την ηλικία και προκαλείται από υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού, κατά την οποία τα δερματικά κύτταρα υπερ-πολλαπλασιάζονται μέσα σε λίγες μέρες, αντί για μερικές εβδομάδες που είναι το σύνηθες. Η επιστήμη προς ώρας δεν έχει κατορθώσει να εντοπίσει την αιτία που ενεργοποιεί αυτή τη διαδικασία, γνωρίζει όμως πως συναντάται κυρίως σε ενήλικες, στην ηλικία των 20-35 ετών και πως αφορά το 2-3% του πληθυσμού παγκοσμίως.
Σε κάθε περίπτωση, η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, ο ασθενής δεν μπορεί να την κολλήσει από κάποιον ή να την μεταδώσει σε άλλον.

Τα συμπτώματα που θέλουν να κρύβουν οι ασθενείς

Τα συμπτώματα της ψωρίασης εμφανίζονται κατά κύριο λόγο και πρωταρχικά στο δέρμα του ασθενούς, με τη μορφή ερυθρών κηλίδων. Οι κηλίδες αυτές συνοδεύονται από έντονη απολέπιση, φαγούρα και ερεθισμό και η κατάσταση αυτή είναι που συνήθως φέρνει εκνευρισμό και επηρεάζει την καθημερινότητα, τον ύπνο και γενικότερα την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Είναι λογικό επόμενο αυτή η διαταραχή στην καθημερινότητα και η μόνιμη σωματική ενόχληση, να επηρεάζει τη συναισθηματική και κοινωνική ζωή των ασθενών, που συχνά αισθάνονται την ανάγκη να καλύψουν το δέρμα τους ώστε να κρύψουν τα σημάδια της ψωρίασης.

Κατά συνέπεια αυτού, όσοι πάσχουν από ψωρίαση, θεωρούν αδιαπραγμάτευτη συνθήκη το να κρύβουν τα συμπτώματά τους και βρίσκονται διαρκώς σε επαγρύπνηση, χωρίς να «αφήνονται» ποτέ. Καθένας μπορεί να καταλάβει πως εκείνος που θέτει μόνος του περιορισμούς στον εαυτό του, είναι πιθανό να εγκλωβιστεί και να μην ζει επουδενί τη ζωή που θέλει και ονειρεύεται: Αυτό το ιδιότυπο «κρυφτό» με την ασθένεια συνεχίζεται αενάως, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος ή εναλλακτική.

psoriasi 2

#ΦτουΞελευθερία για να σταματήσει το κρυφτό με την ψωρίαση!

Κι όμως, από αυτή την παγίδα στην οποία συχνά πέφτουν μόνοι τους όσοι πάσχουν από ψωρίαση, υπάρχει διέξοδος και βρίσκεται στη φράση – κλειδί: «Ενημέρωση για την ψωρίαση». Διότι, κάθε ασθενής αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και κάποιο παράδειγμα που πιθανώς «δουλεύει» αποτελεσματικά για τον έναν, μπορεί να μην έχει καμία επίδραση στον άλλον. Επομένως, μόνο όταν ο ασθενής συνεργάζεται συστηματικά με τον δερματολόγο του και είναι διαρκώς ενήμερος για τις εξελίξεις γύρω από την ψωρίαση, θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει, σε διπλό άξονα: Και ως προς τα ίδια τα συμπτώματα και, κυρίως, ώστε να σταματήσει το «κρυφτό».

Η ψωρίαση που απασχολεί και ταλαιπωρεί τους πάσχοντες χρειάζεται μεθοδική προσέγγιση, υπομονή και επιμονή. Μαζί με τον κατάλληλο γιατρό, τον δερματολόγο που παρακολουθεί κάθε περίπτωση, μπορεί ο ασθενής να επιλέξει τη λύση που του ταιριάζει τόσο ως προς την πάθηση συγκεκριμένα όσο και ως προς την ιδιοσυγκρασία του. Στο psoriasis.myderma.info/ftouxeleftheria κάθε ασθενής μπορεί να μάθει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για την ψωρίαση και όλες τις παραμέτρους της, ώστε να την αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να περιορίζεται ο ίδιος, χωρίς «εκπτώσεις» στην καθημερινότητά του. Διότι, η κατάλληλη θεραπεία για να απαλλαγεί κάθε ασθενής από τα συμπτώματα, υπάρχει και αφού ενημερωθεί κατάλληλα και εις βάθος, θα καταφέρει να τη βρει. Τότε θα μπορέσει και να φωνάξει: #ΦτουΞελευθερία!

ftou xeleutheria

Μια ελευθερία που θα έρθει να διώξει κάθε σκέψη για «κρυφτό», και κάθε ενδοιασμό για τον ασθενή και τις δυνατότητές του. Η ενημέρωση για την ψωρίαση, είναι το «άλφα και το ωμέγα» για την ολοκληρωμένη αντιμετώπισή της! 


Πηγή