Μια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το φερουλικό οξύ, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο ρύζι, τον καφέ και ορισμένα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. Kento Yoshioka, τον Dr. Keisuke Obara και τον καθηγητή Yoshio Tanaka από το Τμήμα Χημικής Φαρμακολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Toho, χρησιμοποίησε στεφανιαίες αρτηρίες χοίρων, που μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες καρδιακές αρτηρίες, και διαπίστωσαν ότι το φερουλικό οξύ μείωσε σημαντικά τις συσπάσεις των αρτηριών.
Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας, εντόπισε και δύο βασικά στοιχεία δράσης του φερουλικού οξέος.
Συγκεκριμένα, εμποδίζει την είσοδο ασβεστίου στα μυϊκά κύτταρα μέσω των διαύλων ασβεστίου τύπου L, που είναι υπεύθυνοι για τη σύσπαση των αρτηριών, ενώ όταν δεν εμπλέκεται το ασβέστιο, αποτρέπει τη σύσφιξη των αρτηριών, αναστέλλοντας την ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται «ελαφριά αλυσίδα μυοσίνης». Πρόκειται για μία πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη μυϊκή σύσπαση.
Σύμφωνα με την έρευνα, το φερουλικό οξύ αποδείχθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις πιο αποτελεσματικό από τη διλτιαζέμη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.
Η έρευνα αυτή κατά τον Δρ. Γιοσιόκα, ανοίγει τον δρόμο για φυσικές μεθόδους υποστήριξης της καρδιαγγειακής υγείας, είτε μέσω διατροφής, είτε με τη μορφή συμπληρωμάτων.
Δείτε εδώ την έρευνα
Πηγή