Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

ΧΑΠ: Η βιταμίνη που μειώνει στο μισό τις θανατηφόρες επιπλοκές

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ περιλαμβάνει παθήσεις του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένου του εμφυσήματος και της χρόνιας βρογχίτιδας.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι από ΧΑΠ οφείλονται σε ξαφνική επιδείνωση των συμπτωμάτων, που συχνά προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε ασθενείς με ΧΑΠ και ανεπάρκεια βιταμίνης D μειώνει σχεδόν στο μισό τις πιθανότητες δυνητικά θανατηφόρων επιπλοκών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για 469 ασθενείς με ΧΑΠ, οι οποίοι συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο και Ολλανδία.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D συνδέθηκε με 45% μείωση των επιπλοκών της ΧΑΠ σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D, δεν παρατηρήθηκε όμως μείωση σε όσους είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με τον καθηγητή και επικεφαλής ερευνητή Adrian Martineau.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι ασφαλή και οικονομικά. «Γι’ αυτό αποτελούν μια δυνητικά οικονομική και αποδοτική θεραπεία που θα μπορούσε να στοχεύει εκείνους που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μετά από εξετάσεις ρουτίνας» παρατήρησε ο Martineau.

«Περίπου το ένα πέμπτο των ασθενών με ΧΑΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο -240.000 άνθρωποι- έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D», πρόσθεσε.

Παγκοσμίως, πάνω από 170 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ΧΑΠ, η οποία το 2015 προκάλεσε περίπου 3,2 εκατομμύρια θανάτους.

Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Queen Mary διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D βοηθά στην προστασία από κρυολογήματα, γρίπη και άσθμα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Βήχας: Οι 6 τύποι του και τι δείχνει ο καθένας

Η κατανάλωση αλλαντικών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος

Σοβαρή απειλή για το αναπνευστικό η χλωρίνη – Σε ποια συχνότητα γίνεται επικίνδυνη


Πηγή