Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια: Η σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπισή της

Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι μία πάθηση αρκετά συνήθης σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1-1,5 εκατομμύριο Έλληνες αντιμετωπίζουν ζήτημα με τις φλέβες των ποδιών τους, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών (60%-70%), να είναι γυναίκες.

Ο όρος «φλεβική ανεπάρκεια» αναφέρεται στο ότι «οι φλέβες των ποδιών είναι ανεπαρκείς», γεγονός που σημαίνει ότι δεν επιτελούν ικανοποιητικά το έργο τους, δηλαδή δε μεταφέρουν επαρκώς το αίμα από τα κάτω άκρα στην καρδιά. Συνήθως αυτό συμβαίνει διότι χαλαρώνουν οι φλεβικές βαλβίδες, που εξασφαλίζουν την ομαλή ροή του αίματος και εμποδίζουν την παλινδρόμησή του ή διότι τα τοιχώματα των φλεβών χαλαρώνουν. Τότε, το αίμα αντί να ρέει και να επιστρέφει φυσιολογικά πίσω στην καρδιά, συσσωρεύεται στις φλέβες των ποδιών με αποτέλεσμα να διογκώνονται σχηματίζοντας κιρσούς.

Όταν αυτή η κατάσταση εξελίσσεται σε χρόνιο πρόβλημα, τότε χαρακτηρίζεται Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια (ΧΦΑ) και εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα: Αίσθημα βάρους, κούραση, πόνος, πρήξιμο, αίσθημα κράμπας, φαγούρα και μούδιασμα, οίδημα, αλλοιώσεις στο χρώμα του δέρματος στα πόδια και τους αστραγάλους, πάχυνση και σκλήρυνση του δέρματος, εμφάνιση κιρσών επιφανειακά στα πόδια, θρομβοφλεβίτιδα και έλκη στα πόδια και τους αστραγάλους.

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας

Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια εμφανίζεται συνήθως υπό συγκεκριμένες συνθήκες και αφορά σε έναν συνδυασμό παραγόντων κινδύνου. Αναλυτικότερα, τέτοιοι παράγοντες θεωρούνται:

Η προδιάθεση του οργανισμού και η κληρονομικότητα: Στην περίπτωση που η μητέρα ή ο πατέρας έχουν παθήσεις των φλεβών, κιρσούς και φλεβίτιδα των κάτω άκρων, τότε υπάρχει 25-50% πιθανότητα το παιδί να εμφανίσει επίσης. Αν και οι δύο γονείς έχουν ανάλογο ιστορικό Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, τότε ο κίνδυνος εμφάνισης για το παιδί ανέρχεται στο 90%.

Η ηλικία και το φύλο: Άνδρες και γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ΧΦΑ, όμως προσβάλλονται περισσότερο γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών. Φυσικά, δεν αποκλείεται η εμφάνιση φλεβίτιδας σε πιο νεαρές ηλικίες, ενώ εγκυμοσύνη, πολυτοκία, εμμηνόπαυση και η χρήση αντισυλληπτικών αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισής της.

Το επάγγελμα: Είτε η καθιστική εργασία είτε η ορθοστασία στην εργασία, επιβαρύνουν την κατάσταση. Καθηγητές, εργάτες, κομμωτές, νοσοκόμες, όσοι εργάζονται στην εστίαση, κινδυνεύουν να εμφανίσουν Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια. Αντίστοιχα όμως κινδυνεύουν και όσοι εργάζονται καθιστοί επί πολλές ώρες.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής: Η παχυσαρκία και οι τροφές πλούσιες σε σάκχαρα και λίπη προδιαθέτουν για φλεβική ανεπάρκεια, ενώ ορθή πρακτική αποτελεί η αποφυγή λήψης μεγάλων ποσοτήτων αλατιού. Επιπλέον, το κάπνισμα, η ηλιοθεραπεία, μέθοδοι αποτρίχωσης με θερμά υλικά, ακόμα και η υποδαπέδια θέρμανση δηλαδή η έκθεση σε πηγές θερμότητας, έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Το ίδιο συμβαίνει με τα ψηλά τακούνια για τις γυναίκες και τα στενά ρούχα, ενώ επιβαρυντικός παράγοντας μπορεί να είναι και οι συνεχείς μικροτραυματισμοί από την ενασχόληση με κάποιο σπορ.

Άλλες νόσοι και φαρμακευτική αγωγή: Χρόνια δυσκοιλιότητα και σακχαρώδης διαβήτης μπορούν να αποτελέσουν υποκείμενα νοσήματα και παράγοντες προδιάθεσης εμφάνισης ΧΦΑ. Η αντισυλληπτική αγωγή, οι θηλυκές ορμόνες, τα αντιπηκτικά, η νιφεδιπίνη κτλ, μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την εμφάνισή της.

Πώς θα μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας

Μερικές απλές συνήθειες που θα πρέπει να υιοθετήσουμε και ασκήσεις που θα πρέπει να κάνουμε συχνά, αρκούν ώστε να μειώσουμε τα συμπτώματα και να ανακουφιστούμε από τις ενοχλήσεις στα πόδια, λόγω της ΧΦΑ. Αναλυτικά:

Διατηρούμε το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Πίνουμε πολύ νερό και χυμούς φρούτων μέσα στην ημέρα.

Αποφεύγουμε την όρθια ή καθιστή στάση για μεγάλα διαστήματα: Ακόμα και το σταυροπόδι δεν ενδείκνυται, αντίθετα είναι καλό να «ξεμουδιάζουμε» συχνά.

Ασκούμαστε τακτικά: Ακόμα και το απλό περπάτημα, επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Επιλέγουμε επίσης τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, αλλά με προσοχή, ώστε να αποφεύγουμε τους μικροτραυματισμούς από την υπερβολική προσπάθεια.

Αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία ή την έκθεση σε θερμότητα. Μια ορθή πρακτική είναι να ρίχνουμε κρύο νερό στα πόδια στο τέλος του ντους.

Επιλέγουμε άνετα παπούτσια χωρίς ψηλά τακούνια, ιδανικά με τακούνι ύψους 3-5 εκατοστών και δε φοράμε στενά ρούχα, καθώς μπορεί να εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Σταματάμε το κάπνισμα και εάν είναι δυνατόν, αποφεύγουμε αγωγές που μας επιβαρύνουν, όπως είναι τα αντισυλληπτικά.

Κάνουμε καθημερινά απλές ασκήσεις: Ξαπλώνουμε ανάσκελα, ανασηκώνουμε τα πόδια μας και τα ξεκουράζουμε, στηρίζοντάς τα στον τοίχο – έτσι βοηθάμε την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά. Κάνουμε μασάζ στο κάθε πόδι το βράδυ κατά τη φορά του φλεβικού αίματος και στους μηρούς, με ανοδικές κινήσεις. Ξεκολλάμε από το έδαφος τις φτέρνες μας, πατώντας στις μύτες των ποδιών μας και στη συνέχεια το αντίστροφο – επαναλαμβάνουμε για 5 περίπου λεπτά. Περπατάμε πατώντας στις φτέρνες μας για περίπου 5 λεπτά. Προσπαθούμε να κοιμόμαστε με τα πόδια μας ανυψωμένα, σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο της καρδιάς. Όταν καθόμαστε, παρακολουθούμε τηλεόραση ή διαβάζουμε καθιστοί, τοποθετούμε τα πόδια μας σε ψηλότερη θέση.

Χρησιμοποιούμε κάλτσες συμπίεσης: Με την υπόδειξη του γιατρού μας, μπορούμε να έχουμε τις κατάλληλες ιατρικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, που θα μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.

Cyclo 3 Fort: Η βοηθητική θεραπεία κατά της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας

Η ενίσχυση του οργανισμού μας με το Cyclo 3 Fort  μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα κατά της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας. Χάρη στη δύναμη των δραστικών του συστατικών Ruscus Aculeatus, Hesperidin Methyl Chalcone και της βιταμίνης C που περιέχει, μας προσφέρει τη φλεβοτονική και αγγειοπροστατευτική δράση που χρειαζόμαστε. Συγκεκριμένα:  

Ruscus Aculeatous: Ασκεί φλεβοτονική και λεμφοτονική δράση. Διευκολύνει την απορρόφηση του φλεβολεμφικού οιδήματος με μείωση της τριχοειδικης στάσης και  αύξηση της λεμφατικής αποχέτευσης. Έχει θερμοεξαρτώμενη δράση, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ο ρούσκος είναι πιο ενεργός, όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Hesperidin Methyl Chalcone: Μειώνει τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων. Ενισχύει τα αποτελέσματα του Ruscus Aculeatous όσον αφορά την τριχοειδική προστασία.

Ascorbic Acid (Vit C): Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Προστατεύει τα ενδοθηλιακά κύτταρα και το τριχοειδικό τοίχωμα. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Μαζί με Hesperidin Metyl Chalcone ενισχύουν την τριχοειδική αντοχή (μειώνουν την ευθραυστότητα).

P22

Το Cyclo 3 Fort δηλαδή, προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία, ανακουφίζει από τα φλεγμονώδη φαινόμενα, συμβάλλει στη βελτίωση της ρευστότητας του αίματος, προστατεύει τα ενδοθηλιακά κύτταρα σε συνθήκες υποξίας, διεγείρει τον ενδοθηλιακό μεταβολισμό εξασφαλίζοντας προστατευτικό αποτέλεσμα για την υποξία, μειώνει την ενζυμική δραστηριότητα που προκαλεί καταστροφή κολλαγόνου και ελαστικών ινών στο φλεβικό τοίχωμα και ασκεί προστατευτική δράση στο φλεβικό τοίχωμα.

Πώς μπορούμε να πάρουμε το Cyclo 3 Fort;

Οι αναλυτικές οδηγίες στο φύλλο οδηγιών χρήσης ή οι συμβουλές του γιατρού και του φαρμακοποιού μας, μάς υποδεικνύουν την κατάλληλη δοσολογία. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 2 έως 3 κάψουλες την ημέρα, που λαμβάνονται από το στόμα και καταπίνονται ολόκληρες, με ένα ποτήρι νερό. Σε περίπτωση αμφιβολιών για τον τρόπο λήψης, ρωτάμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.

Ένα πρόβλημα πολύ συχνό για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση. Με απλές, καθημερινές αλλαγές και το Cyclo 3 Fort, η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια δεν είναι πλέον πρόβλημα για την ποιότητα της ζωής μας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟN ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟN ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ


Πηγή