Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ψάρια στην εγκυμοσύνη: Περισσότερα τα οφέλη από τους κινδύνους – Ποια είναι αυτά

Οι συστάσεις ως προς την κατανάλωση ψαριών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αναθεωρηθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

Μία νέα μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών με μέτρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Τα ψάρια αποτελούν πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι σημαντικά για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ορισμένα ψάρια όμως, όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας και το σκουμπρί, είναι πιθανό να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος έχει συνδεθεί με νευρολογικές βλάβες.

Η νέα μελέτη περιελάμβανε 805 ζευγάρια μητέρων-παιδιών σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες ρωτήθηκαν σχετικά με την κατανάλωση ψαριών και εξετάστηκαν για έκθεση σε υδράργυρο.

Όταν τα παιδιά ήταν μεταξύ 6 και 12 ετών, εξετάστηκε η μεταβολική τους υγεία, η οποία περιλαμβάνει την περιφέρεια της μέσης, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έτρωγαν ψάρια μία έως τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλύτερη μεταβολική υγεία από τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα οφέλη αυτά μειώθηκαν ωστόσο, αν οι μητέρες έτρωγαν ψάρι περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Τα ψάρια αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών και η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να αποφεύγεται», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Λήδα Χατζή, επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Ωστόσο, οι έγκυες πρέπει να τηρούν τη συνιστώμενη ποσότητα, 1-3 μερίδες ψαριών την εβδομάδα, και να μην τρώνε συχνότερα, λόγω της πιθανής μόλυνσης των ψαριών από υδράργυρο και άλλους ανθεκτικούς οργανικούς ρύπους» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ψάρια στην εγκυμοσύνη: Σε ποια ποσότητα ενισχύουν τις δεξιότητες του παιδιού

Τι προκαλούν στον οργανισμό τα βαρέα τοξικά μέταλλα που περιέχουν τα ψάρια


Πηγή