Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν γίνετε χορτοφάγοι

Τι πρέπει να ξέρουμε πριν πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες;

Ας ξεκινήσουμε με τον ιστορία της vegan διατροφής. Η συγκεκριμένη διατροφή προσδιορίστηκε σε γενικές γραμμές από το ξεκίνημα λειτουργίας της Vegan Society το 1944 αλλά ο πρώτος πλήρης ορισμός ήρθε το 1949 από τον Leslie J Cross. Εκείνος  περιέγραψε τον “βιγκανισμό” (veganism) ως “την αρχή της χειραφέτησης των ζώων από την εκμετάλλευση από τον άνθρωπο”. Αυτό αργότερα διευκρινίστηκε ως “η επιδίωξη για να μπει ένα τέλος στη χρήση των ζώων από τον άνθρωπο για τροφές, εμπορεύματα, εργασία, κυνήγι, ζωοτομία, καθώς και από όλες τις άλλες χρήσεις που αφορούν την εκμετάλλευση της ζωής των ζώων από τον άνθρωπο”.

Και ενώ οι περισσότερες δίαιτες γνωρίζουν πλήθος αρνητικών κριτικών, η χορτοφαγία έχει καλά στοιχεία που δε μπορούν να αμφισβητηθούν. Όσα, βέβαια, κι αν είναι αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τόσο οι αλλαγές στη διατροφή όσο και αυτές που θα υποστεί ο οργανισμός.

Αρχικά, η πρώτη και πιο δραστική αλλαγή με την οποία θα έρθετε αντιμέτωποι είναι η δραματική μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών αφού η κατανάλωση κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι απαγορευτική. Κατά συνέπεια, προκειμένου να μην ισοπεδωθούν τα επίπεδα πρωτεΐνης στον οργανισμό, θα πρέπει να εντάξετε στο καθημερινό διατροφολόγιό σας τροφές όπως το γάλα καρύδας, το καστανό ρύζι, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Δύο άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουν “δαιμονοποιηθεί” από όσους ακολουθούν τυφλά την vegan διατροφή είναι τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερόλη. Η χοληστερόλη είναι ένα κρίσιμο μόριο στο σώμα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε κυτταρικής μεμβράνης. Επίσης, χρησιμοποιείται για να παράγει ο οργανισμός στεροειδείς ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη. Έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη κορεσμένου λίπους σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι vegans και οι χορτοφάγοι έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους κρεατοφάγους.

Τέλος, η βιταμίνη Β12 παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μοναδική ουσιαστική πηγή της στη διατροφή είναι τα ζωικά τρόφιμα, συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους κλασσικούς χορτοφάγους να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αυτήν μέσω της δίαιτας. Επιπλέον συχνά η έλλειψη Β12 κρύβεται από την επάρκεια μίας άλλης βιταμίνης, του φυλλικού οξέος, την οποία οι χορτοφάγοι λαμβάνουν σε αφθονία. Πλέον, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής τα οποία δεν περιέχουν ζωϊκά συστατικά και τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των χορτοφάγων σε Β12.

Εν ολίγοις, η vegan διατροφή μπορεί να είναι κατάλληλη για κάποιους ανθρώπους, αλλά δεν είναι για όλους. Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια vegan διατροφή, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες που εκείνος θα σας δώσει.

Δείτε ακόμα:

Η χορτοφαγική διατροφή ασπίδα ενάντια στον διαβήτη

Η φυτοφαγική διατροφή προστατεύει από την καρδιακή ανεπάρκεια

World Vegan Day: Τι πρέπει να γνωρίζεις αν σκοπεύεις να βγάλεις από τη ζωή σου τα ζωικά προϊόντα

 


Πηγή